Belföld

Nemak: 30 millió euró, 200 új munkahely

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 08. 03. 17:24

Mexikó az Önök barátja – mondta Isabel Téllez nagykövet a mexikói érdekeltségű Nemak győri gyárbővítésének ünnepségén. A cég az elmúlt két évben számos fejlesztésen esett át, így egy gyártó- és raktárcsarnokkal is bővült a vállalat.

Nemak (Nemak)

1979-ben alapították Mexikóban a Nemak konszernt, mely azóta 28 üzemmel – köztük 10 európai gyárral – büszkélkedhet világszerte. 2010-ben töretlen fejlődésének és kitartó munkájának eredményeként, 2,9 milliárd USA dollárt könyvelhetett el árbevételként a társaság. A vállalat 2007-ben vásárolta meg győri telepét, ahol éves szinten 2,5 millió darab hengerfejet gyártanak, közel 800 dolgozó közreműködésével. A gazdasági válság ellenére az autóipari kereslet fejlesztésre sarkallta a vállalatot, így az elmúlt két évben közel 30 millió eurós beruházás valósult meg városunkban, 200 új munkahelyet teremtve a térségben. Augusztus 3-án ezeket a gyárbővítéshez kapcsolódó eredményeket ünnepelte a Nemak, partnerei, a város vezetése és a kormányzat képviselőinek jelenlétében.

Nemak (Nemak)

„2010-ben, amikor az autóipar egy recesszióból próbált kilábalni, a Nemak Győr Kft. fellendült. Folyamatosan érkeztek a megrendelések a partnereinktől, felismertük, hogy fejlesztenünk kell. A mexikói anyavállalat jóváhagyta elképzeléseinket, és egy többlépcsős program valósult meg telephelyünkön” – mondta Mersich Gábor, a cég gazdasági igazgatója. David Toth ügyvezető hozzátette, 3 földrészen, 6 országban, 9 gyárban van vevőjük jelenleg, a nagy mennyiségű megrendeléseket pedig 794 dolgozó közreműködésével teljesítik. „A kapacitásnövelés érdekében eszközbeszerzés történt, gyártó- és raktárcsarnok-bővítés, amit nemcsak a mexikói Nemaknak, hanem az Új Széchenyi Tervnek is köszönhetünk, hiszen pályázati forrásból közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Nemak (Nemak)

A szalagátvágással egybekötött ünnepségen Isabel Téllez, Mexikó budapesti nagykövete is részt vett, aki úgy fogalmazott, hogy Mexikó Magyarország barátja, a két ország között egyre szorosabb együttműködés alakul ki, ezt bizonyítja egy adóegyezményről szóló megállapodás is, valamint az, hogy a mexikói és magyar vállalatok között is született már egy egyezmény. Dr. Lenner Áron Márk, a belgazdaságért felelős helyettes-államtitkár ehhez kapcsolódva hazánk beruházásösztönző politikáját ismertette a pénteki rendezvényen.

Győr önkormányzatának részéről dr. Somogyi Tivadar is szólt a megjelentekhez, szerinte a Nemak mostani fejlesztése több szempontból is pozitív hatással bír városunk fejlődésére. „Természetesen elsősorban a munkahelyteremtés miatt fontos nem csak a Nemak, hanem minden Győrben működő cég előmenetele. De nem szabad arról sem megfeledkeznünk, amiről sokan csak lehunyt szemmel beszélnek, hogy ezek a társaságok jelentős iparűzési és építményadót fizetnek” – emelte ki az alpolgármester.

A Nemak Győr Kft. növekedése nem áll meg, hiszen most is van egy futó projektje a cégnek, amely 2012 decemberében zárul.

Nemak (Nemak)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.