Belföld

Nemak: 30 millió euró, 200 új munkahely

Mexikó az Önök barátja – mondta Isabel Téllez nagykövet a mexikói érdekeltségű Nemak győri gyárbővítésének ünnepségén. A cég az elmúlt két évben számos fejlesztésen esett át, így egy gyártó- és raktárcsarnokkal is bővült a vállalat.

1979-ben alapították Mexikóban a Nemak konszernt, mely azóta 28 üzemmel – köztük 10 európai gyárral – büszkélkedhet világszerte. 2010-ben töretlen fejlődésének és kitartó munkájának eredményeként, 2,9 milliárd USA dollárt könyvelhetett el árbevételként a társaság. A vállalat 2007-ben vásárolta meg győri telepét, ahol éves szinten 2,5 millió darab hengerfejet gyártanak, közel 800 dolgozó közreműködésével. A gazdasági válság ellenére az autóipari kereslet fejlesztésre sarkallta a vállalatot, így az elmúlt két évben közel 30 millió eurós beruházás valósult meg városunkban, 200 új munkahelyet teremtve a térségben. Augusztus 3-án ezeket a gyárbővítéshez kapcsolódó eredményeket ünnepelte a Nemak, partnerei, a város vezetése és a kormányzat képviselőinek jelenlétében.

„2010-ben, amikor az autóipar egy recesszióból próbált kilábalni, a Nemak Győr Kft. fellendült. Folyamatosan érkeztek a megrendelések a partnereinktől, felismertük, hogy fejlesztenünk kell. A mexikói anyavállalat jóváhagyta elképzeléseinket, és egy többlépcsős program valósult meg telephelyünkön” – mondta Mersich Gábor, a cég gazdasági igazgatója. David Toth ügyvezető hozzátette, 3 földrészen, 6 országban, 9 gyárban van vevőjük jelenleg, a nagy mennyiségű megrendeléseket pedig 794 dolgozó közreműködésével teljesítik. „A kapacitásnövelés érdekében eszközbeszerzés történt, gyártó- és raktárcsarnok-bővítés, amit nemcsak a mexikói Nemaknak, hanem az Új Széchenyi Tervnek is köszönhetünk, hiszen pályázati forrásból közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A szalagátvágással egybekötött ünnepségen Isabel Téllez, Mexikó budapesti nagykövete is részt vett, aki úgy fogalmazott, hogy Mexikó Magyarország barátja, a két ország között egyre szorosabb együttműködés alakul ki, ezt bizonyítja egy adóegyezményről szóló megállapodás is, valamint az, hogy a mexikói és magyar vállalatok között is született már egy egyezmény. Dr. Lenner Áron Márk, a belgazdaságért felelős helyettes-államtitkár ehhez kapcsolódva hazánk beruházásösztönző politikáját ismertette a pénteki rendezvényen.

Győr önkormányzatának részéről dr. Somogyi Tivadar is szólt a megjelentekhez, szerinte a Nemak mostani fejlesztése több szempontból is pozitív hatással bír városunk fejlődésére. „Természetesen elsősorban a munkahelyteremtés miatt fontos nem csak a Nemak, hanem minden Győrben működő cég előmenetele. De nem szabad arról sem megfeledkeznünk, amiről sokan csak lehunyt szemmel beszélnek, hogy ezek a társaságok jelentős iparűzési és építményadót fizetnek” – emelte ki az alpolgármester.

A Nemak Győr Kft. növekedése nem áll meg, hiszen most is van egy futó projektje a cégnek, amely 2012 decemberében zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik