Belföld

Négy perc az életért – szakértő a bölcsőhalálról

A Bácsai Művelődési Házban a rettegett bölcsőhalálról tartott átfogó tájékoztatást dr. Lőrinczy Katalin. A szülők nem szívesen beszélnek róla, pedig a doktornő szerint nagyon fontos téma.

Nem szívesen hallanak róla a szülők, rettegett téma a bölcsőhalál. Csecsemőkorban, azaz egyéves kor előtt bekövetkező, előzmények nélküli, váratlan halál a hirtelen csecsemő-, vagy más néven bölcsőhalál, amelyre még a kórbonctani vizsgálat sem tud magyarázattal szolgálni. Leginkább éjszaka fordul elő, éjfél és a kora reggeli órák között. Azt is kimutatták már, hogy télen gyakoribb, valamint a 2-4 hónapos kisfiúk a legveszélyeztetettebbek. Gyakrabban fordul elő rossz családi környezetben élők körében, a dohány- és kábítószerfüggő szülők gyermekei is veszélyeztetettebbek.

Az  orvos válaszol

Dr. Lőrinczy Katalin gyermekorvos a téma fontosságát figyelembe véve tartott egy bemutatóval egybekötött előadást a hirtelen csecsemőhalálról a győri kismamáknak. Bármennyire is rémítő a téma, a szülőkben győzött a tenni akarás, és meglepően sokan ellátogattak a Bácsai Művelődési Házba, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre. Megfelelő információk birtokában ugyanis a szülők sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a csecsemőhalál kockázatát.

A fiatal doktornő 1999-ben szerzett általános orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd gyermek-tüdőgyógyászatból sikeres szakvizsgát tett. Két gyermek édesanyja. A csecsemőhalál megelőzéséről oktatott, és az alapszintű újraélesztést is megmutatta. Mert szerinte beszélni kell róla…

Megelőzés = elővigyázatosság

Még mindig sok szülő fekteti hasra csecsemőjét, miután a pici elfogyasztotta a vacsoráját. Puha matracot választanak, és a plüssállatkák is helyet kapnak a baba ágyában. Jó meleg szobában teszik mindezt, ráadásul jól fel is öltöztetik éjszakára a kicsit. A kutatások szerint a hirtelen csecsemőhalálhoz ezek a ténykedések vezethetnek.

„Tehát a szobát ne fűtsük 20-22 fok fölé, takaró helyett válasszunk hálózsákot, amit nem tud a fejére húzni, háton fekve altassuk, kemény matracon – hangsúlyozta a doktornő előadásában. – Valamint ne tegyünk semmi játékot az ágyba, a plüssfigurák jó porfogók, ráadásul fulladáshoz is vezethet a jelenlétük. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy szoptatott csecsemők körében ritkább a tragédia, mint a tápszeres babáknál.”

Ha bekövetkezik a baj

Ha bekövetkezik a baj, azonnal cselekedni kell. Nagyon hasznos, de nem elég, ha van otthon bébimonitor, hiszen az jelez ugyan, ha megáll a gyermek lélegzése, de egy tehetetlen szülő nem segítség.

A kép illusztráció (fotó: Sipos Kata)

Mit tegyünk?

Vállánál érintsük meg a picit, szóljunk hozzá, hiszen sokszor már annak hatására is újra lélegezni kezd. Közben hívjunk segítséget, ha van még valaki otthon. Ha egyedül vagyunk, semmiképpen sem a mentők hívásával kezdjük, mert értékes perceket veszítünk.

Tartsuk észben: 4 percünk van arra, hogy megmentsük a kicsi életét.

1. Eszméletlenség vizsgálata: megszólítás, enyhe stimulálás. Ha eszméletlen:

2. Légzés vizsgálata: hármas érzékeléssel. A légutak ellenőrzéséhez a csecsemő fejét kissé hátraszegjük, fülünket az orrnyílása elé helyezzük, halljuk, érezzük az áramló levegőt, szemünkkel vizsgáljuk a mellkas mozgását. Mindezt 10 másodpercig tesszük.
Ha nem kielégítő, vagy nincs légzés, szájból orrba és szájba 5 befúvást kell végezni, amelyek 1-1 másodpercig tartsanak.

3. Ezután a keringés vizsgálata következik, 10 másodpercig a hónalji, nyaki ütőér tapintásával.

Ha pulzust nem tudunk tapintani, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy van-e pulzus, mellkaskompressziót kell kezdeni: 2 ujjbeggyel, a bordaívek találkozása felett 1 harántujjal, a szegycsont alsó harmadában 100/min frekvenciával a mellkast az átmérő 1/3-val kell benyomni.

Mellkaskompresszió: befúvás aránya 15:2.. Egy percig tartó újraélesztés után hívjuk a mentőket, majd folytassuk az újraélesztést mindaddig, amíg jó spontán légzés nem jelentkezik, vagy magasabb rendű segítség nem érkezik.

Az újraélesztés megkezdésének legfőbb indikációja a csecsemő eszméletlensége és a normálisnak minősített légzés hiánya. Nem kielégítő keringés esetén befúvásos lélegeztetés és mellkaskompresszió szükséges, 15:2 arányban.

Érdemes ellátogatni tanfolyamokra, előadásokra, ahol kellő információra tehetünk szert, és megtanulhatjuk, hogyan kell szakszerűen újraéleszteni a csecsemőt. Győr-Bácsa háziorvosi rendelőjében pedig bátran kérdezzük a témáról dr. Lőrinczy Katalint, aki elmondta, ha igény mutatkozik rá, elsősegély-tanfolyamot is szervez budapesti előadókkal, próbababán való gyakorlással kiegészítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik