Belföld

Már a lakótelepeket is locsolják a hőség miatt

locsolókocsi (ingyenes, )
locsolókocsi (ingyenes, )

Locsolják a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait, a lakótelepeket, valamint megnyitják az ivókutakat a hőség miatt.

Tarlós István főpolgármester is érzi a meleget, ezért arra kérte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tagvállalatait, hogy „fordítsanak kiemelt figyelmet a hőség okozta kellemetlenség enyhítésére”.

A Városháza közleménye szerint péntek reggel hat órától a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 22 locsolóautója permetezi a felhevült aszfaltot, hogy ezzel is csökkentse a lakosok hőérzetét és lenyomja a port, valamint a polleneket.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. pedig kiemelten ellenőrzi az ivókutak működését; a társaság által kezelt területeken 110 kút közül 10 műszaki okokból vagy rongálás miatt átmenetileg nem működik. A hőség idején a társaság munkatársaitól lehet kérni a csapok megnyitását. Emellett folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és naponta többször hűtik a játszótereket.

Az érintett intézkedéseket a hőségriasztás időtartamának végéig, kedd éjfélig tartják fenn. Az öt napra szóló hőségriasztás pénteken lépett életbe; a hőség várhatóan jövő hétfőn tetőzik, akkor a csúcshőmérséklet akár 39 Celsius-fok is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik