Belföld

Leleplezték a soha nem látott Munkácsy-képet

A világon még soha nem látott Munkácsy-képet adott át Pákh Imre a Móra Ferenc Múzeumnak.

A múzeum dolgozói még péntek délután sem tudták, hogy milyen elveszett Munkácsy-képet mutatnak majd be az Aranyecset kiállítás keretein belül. A Legény az asztalnál című képet Pákh Imre Munkácsy-gyűjtő vásárolta meg egy franciaországi aukción. A szakma által Gyöngyszem névre keresztelt képet a festő 1874-ben festette Békéscsabán, ami egy nagyobb képhez készült tanulmány vázlata, amely a Nemzeti Galéria tulajdona. Pákh Imre elmondta, hogy körülbelül 350 lappangó Munkácsy-kép van még a világon, amelyről a szakmának még csak tudomása sincs. „Ez azért lehetséges, mert a művész életművének fele még ismeretlen” – tette hozzá a gyűjtő.

A festmény tíz millió forintos nagyságrendű értéket képvisel, s a rejtélyes kis gyöngyszemet elsőként a a Móra-múzeumban állítják ki. Ezzel a képpel most már 42 Munkácsy-mű tekinthető meg a kiállításon, s ebből harmincnégy darab Pákh Imre tulajdona.

A Móra-múzeumba eddig közel 10 ezer nézőt vonzottak be az egyik legnagyobb magyar festő képei, mint például az asztalostanonc-éveket idéző Ásító inas vagy a monumentális méretű Golgota. A gyűjtemény összértéke tíz milliárd forintra tehető.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik