Belföld

Forróság a peronon: vizet oszt a MÁV Győrött is

Péntek délelőttől ismét ásványvizet osztanak az utasoknak a győri vasútállomáson is. Az egyliteres ásványvizet a peronon mindaddig osztogatják, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

A személyszállító vasúttársaság – az utasok jobb komfortérzete érdekében – augusztus 3-tól a budapesti fejpályaudvarokon, továbbá tizenegy nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezdett. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat.

Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés fordulhat elő. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett  dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik