Belföld

Vasárnap búcsú lesz Alsóvároson

A Szeged-alsóvárosi ferences templom Havas Boldogasszony napi nagybúcsúját rendezik meg vasárnap.

A szegedi ferences templom anyatemploma a római S. Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás volt, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a hívek közé, így az ünnepen a népnyelvben rajta ragadt a Havas Boldogasszony elnevezés. Szeged-Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút.

A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése, melyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, elnyer önmaga számára az egyház segítségével.

A több mint ötszázéves múltra visszatekintő Szeged-alsóvárosi búcsú régi időktől kezdve a helybéliek és a városból elszármazottak fontos találkozóhelye. A XVIII. században Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, törökök által feldúlt falvat telepített újra, így Havas Boldogasszony napja a hazatérés ünnepévé is vált. A XIX. századtól kezdve már nemcsak a Délvidékről, hanem az ekkor kialakult Szeged környéki tanyavilágból is érkeztek a búcsúba és rokonlátogatóba zarándokok. Mind a mai napig sok Szegedről elszármazott család szervezi úgy nyári szabadságát, hogy az ünnepre hazalátogathasson Alsóvárosra.

A búcsú szombaton délután ifjúsági misével kezdődik, majd zenei áhítattal folytatódik, a templom orgonáját Csanádi László szólaltatja meg. Lesz görög katolikus szent liturgia, este a Mátyás téren keresztutat tartanak, a rendház belső udvarán tartandó szentségimádást pedig a közösség fiataljai vezetik majd. Az első nap a halottakért mondott éjféli misével zárul.
Az ünnep csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet vasárnap délelőtt, melyet Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrál. Misét mondanak az idősekért, a betegekért, az ápolókért, az édesanyákért, édesapákért, a program vasárnap este Gyulay Endre püspök záró miséjével fejeződik be.

Az idei búcsú annyiban mindenképp különleges, hogy Szeged legjelentősebb műemléke, az alsóvárosi ferences templom és rendház megszépülve várja az ünnepre érkező híveket. A több mint fél évezredes épületegyüttesét az elmúlt évben felújították, a ferences kolostorban szeptemberben látogatóközpont nyílik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik