Belföld

Riasztás! Napokig tartó hőség érkezik

cica-iszik (cica iszik)
cica-iszik (cica iszik)

Rendkívül meleg és száraz időjárásra kell készülni péntektől az országban. Enyhülést csak a jövő hét hoz, de előtte még a negyven fokot is elérheti a hőmérséklet.

A várhatóan tartóssá váló hőség miatt péntek 0 órától jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t.Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban igen meleg és száraz idő várható. Tartós, több napon át tartó kánikulára elsősorban az ország déli, délkeleti felén lehet számítani – írták a közleményben.

Csütörtökön, pénteken és szombaton 25, 26 fok körül alakul a középhőmérséklet. Főként északnyugaton és az Északi-középhegységben maradhat 25 fok alatt az átlaghőmérséklet. Vasárnap már határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, a hőség hétfőn tetőzik, 27 és 30 fok közötti középhőmérséklettel. Ekkor, akár 39 fok is lehet. Enyhülést a kedden érkező hidegfront hozhat – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ a lakosságot és az országban tartózkodókat arra kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik