Belföld

Nyáron sem éheznek a rászorulók

Az önkormányzat mintegy négyszáz gyermek étkeztetését támogatja.

Az idei évben hat turnusban, közel 1700 diák töltheti szünidejének egy részét a Bregyó-közi Sportcentrumban. A napközis tábor július 2-tól augusztus 10-ig tart. Székesfehérvár Önkormányzata nemcsak év közben, hanem a nyári időszakban is hozzájárul az igényjogosult gyermekek étkezési díjához. Minderről a tábor helyszínén tájékoztatta az újságírókat Mészáros Attila tanácsnok és Kincses Zsolt Dávid, a Hatósági Főosztály főosztályvezetője.

A jogszabály meghatározza azokat a családokat, gyermekeket, akik igényelhetik az étkezési térítési díj kedvezményt – mondta Kincses Zsolt Dávid. A főosztályvezető hozzátette: „A napközis tábor minden negyedik tanulója ingyenes étkeztetésben részesült, 50 százalékos támogatást minden ötödik diák vehetett igénybe. A jelentkezők ötöde több turnusban is részt vett. Azok a szülők, akiknek általános iskolás korú gyermekük semmiféle támogatásra nem jogosult, a tanév során kialakított menzai díj összegét, azaz 508 forintot fizettek a napi háromszori étkezésért.”

Mészáros Attila tanácsnok hangsúlyozta: „Az anyagi támogatás, amit az étkeztetéshez nyújt a város, nagy segítséget jelent a rászorulóknak. A tábor évről évre bővülő programjainak köszönhetően pedig egyre szélesebb körben választják a szülők a Bregyót, hiszen a heti költség egy teljes árat fizető gyermek esetében is csak 2540 forint. Ezért azonban nemcsak a napi háromszori, bőséges és változatos étkezést biztosítjuk, hanem számos sportolási lehetőséget és művészeti programokat is szerveznek a tábor vezetői. Szükség is van erre, hiszen sok gyermek számára ezek az élmények jelentik a nyaralást.”

Az idei évben is számos sportolási lehetőség közül választhattak a gyerekek. Fehérvári kézművesek, kreatív pedagógusok tartottak alkotófoglalkozásokat minden héten. A népszerű hangszerbemutatók, hangszerkészítés, táncházak, koncertek, közös éneklések hangulatát fokozta a Nyisztor Ilona vezette pusztinai csángó gyermekek múlt heti látogatása. Ugyancsak maradandó élményt jelentett a kisiskolásoknak a Musica Historica, a Dalmesterek vagy éppen Levente Péter műsora. A heti programok során a fehérvári iskolások játékosan ismerkedhettek meg a Városi Képtár és a Hetedhét Játékmúzeum anyagával. Számtalan népszerű társasjáték, csocsó, mini biliárdasztal, sokféle sporteszköz állt rendelkezésükre a tábor területén, illetve kánikula esetén a városi strand látogatása is belekerült a programba.

A színes foglalkozások során megéhező diákokat Virág Tamás és csapata várja tízóraival, ebéddel és uzsonnával.  A táborlakók étkeztetését már évek óta a Sörház téren található étterem vállalja. A kiadós tízórait követően a nebulók a leves mellé háromféle ételből választhatnak. Így mindenki megtalálja a maga kedvére valót, hiszen a spenóttól a töltött paprikán át a spagettiig mindenféle finomság szerepel az étlapon.

A Bregyó-közi Sportcentrumban megrendezett önkormányzati napközis tábor utolsó turnusa augusztus 6-án indul. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal és sportolási lehetőségekkel várják, valamint a Los Andinos zenekar is fellép az augusztus 10-ig tartó táborban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik