Belföld

Megkétszereződtött a szálláshelyek száma Szegeden

Szegeden idén kétszer annyi hotel, motel, apartman és fogadó várja a turistákat, mint tavaly, a látogatók száma azonban nem duplázódott meg.

Nagyon sok új apartman és kisebb szállás nyílt a közelmúltban Újszegeden, valamint Szeged belvárosában. Ennek oka Újszegeden a Napfényfürdő Aquapolis megnyitása, hiszen sokan jó üzletnek gondolják a vidéki, messziről jött turisták elszállásolását a fürdő közelében. A belvárosban viszont már más a helyzet. A megújulás, bővítés és fejlesztés a város imázsához tartozik, amiben a különböző szálláshelyek is helyet kapnak, de számuk indokolatlanul növekedik. Míg régen a panziók voltak többségben Szegeden, addig mára már inkább a négycsillagos szállodák vezetik a piacot. A gond csak az, hogy nem mindenki a engedheti meg magának a sok csillagot.

Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra a kérdésünkre, hogy melyik a legkelendőbb szálloda, a Forrás Hotelt emelte ki. „A Napfényfürdő Aquapolis miatt a Forrás Hotel a legkelendőbb idén a turisták körében, s leginkább szerbek foglalnak szállást a hotelben. A belvárosiak között viszont nem szeretnék különbséget tenni, mindegyik próbálkozik feltölteni a szobáit a maga módján” – nyilatkozta a Szeged 24-nek Ács Szilvia.

A legtöbb új szálloda pályázati úton nyitja meg ágyait a turistáknak, mint ahogy a Somogyi utcán elenleg is épülő négycsillagos hotel.

A szegedi turizmusról csak májusig vannak hivatalos adatok a KSH adatbázisában, de számok nélkül is látják a szakemberek, hogy a júniusi hónap gyengének bizonyult. Júliusban ugyan javult a helyzet, de hosszútávon ez sem indokolja a szállodadömpinget. Nyáron főként a rendezvények miatt – Borfesztivál, Hídivásár, Szegedi Szabadtéri Játékok – több turista érkezik a városba, viszont ez a növekedés őszre megáll, télre pedig annyira lecsökken, hogy februárban még a kisebb panziók is konganak az ürességtől.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik