Belföld
mikrocsip (mikrocsip, chip)

Jövőre minden kutyát mikrochippel kell megjelölni

24.hu
24.hu

2012. 08. 02. 14:05

Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz transzponderrel – azaz mikrochippel – megjelölni, és a már megjelölt, de még nem regisztrált kutyákat december 31-ig regisztráltatni kell az állami ebadatbázisban – erről is rendelkezik az állattartási szabályokat szigorító, szerdán életbe lépett kormányrendelet.

Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára az MTI kérdésére elmondta, hogy az adatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrochippel ellátott kutyákat is. Habár az állami adatbázis a mai napig még nem készült el, bíznak abban, hogy a rendszer rövid időn belül működésbe léphet, és a gazdák eleget tudnak tenni december 31-ig a regisztrációs kötelezettségüknek. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni.

Korábban csak a kisállat-útlevél kiváltásához volt kötelező az állatokat transzponderrel ellátni, vagy akkor, ha azt az önkormányzat előírta a kutyatartóknak.

A mikrochip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta (ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját), de a későbbi esetleges adatmódosítások ingyenesen lesznek elvégezhetők az állatorvosoknál.
Az ellenőrzéssel kapcsolatos kérdésekre Horváth László kifejtette: a jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő, korábban még nem látott kutyák rendelkeznek-e mikrochippel; amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a kerületi Főállatorvosi Hivatalban. A bejelentés függvényében a hivatal felszólítja az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben ez nem történik meg, úgy felelősségre vonható, megbírságolható.

A kamara főtitkára kiemelte, hogy az általuk már nyolc éve működtetett Petvetdata kisállat-nyilvántartó rendszerben több mint hatszázezer rekord szerepel, ebből közel ötszázezer a kutya, a többi macska és egyéb kisállat. A nyilvántartó rendszer kezelése eddig a Magyar Állatorvosi Kamara hatáskörébe tartozott, az állatvédelmi törvény szerint az új rendszer felügyelete és működtetése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának felügyelete alá került át.

A törvénymódosítástól a kamara azt reméli, hogy két-három éven belül nem lesz olyan kutya, amelynél nem lehet megállapítani, hogy ki volt az utolsó gazdája, így elkerülhető lesz, hogy felelősségre vonás nélkül utcára kerülhessenek az ebek.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek azok, akiknek nincs pénzük a mikrochip behelyezésére, Horváth László elmondta, hogy a felelős állattartás olyan anyagi terheket jelent a gazdáknak havonta (például élelmezés), amely mellett a mikrochip egyszeri behelyezése nagyságrendileg nem magas, ezen felül a transzponderrel kapcsolatos további költség nem terheli az állattartót.

„Egy tacskó testméretű kutya szakszerű és gondos tartása havonta megközelítőleg 12 ezer forint rendszeres költséget jelent. Ehhez kell viszonyítani a megjelölés egyszeri költségét. Kérdésként merül fel, hogy aki nem tudja megfizetni a megjelölés költségét, tudja-e a kutyája számára biztosítani a szükségleteinek megfelelő körülményeket, ellátást – tette hozzá Gönczi Gábor, a MÁOK elnöke.

Az állatorvosokra a szabályozás jelentős pluszterheket ró: az igencsak megnövekedő adminisztrációs munkát nem számolhatják fel, valamint minden egyéb, a későbbiekben felmerülő módosítást is ingyen kell elvégezniük. Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesületének (FÁBE) elnöke az MTI megkeresésére elmondta, hogy üdvözlik az új módosítást, mert ezzel elkerülhető lesz, hogy szaporodjon a felelőtlenül kitett kutyák száma. Az állatvédők becslése szerint ma nagyjából 1,5 millióra tehető a Magyarországon élő ebek száma, ebből csaknem százezer kóborol gazdátlanul az utcákon. A FÁBE elnöke hangsúlyozta, jelentős változást várnak a külföldön már jól működő szabályozástól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.