Belföld

Hatmillió eurós beruházás kezdődött Sopronkövesden

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztés kezdődött meg a biztonsági öveket gyártó Autoliv Kft.-nél a Győr megyei Sopronkövesden.

A kapacitásbővítő beruházáshoz 419 millió forint támogatást nyert el a cég a Gazdasági Operatív Program keretében – mondta Radó Krisztina pénzügyi vezető az MTI-nek szerdán.

A fejlesztési összegből egy közel 6000 négyzetméteres gyártócsarnokot építenek, s korszerű gyártósorokat, berendezéseket állítanak munkába. Az invesztíció eredményeként 10-15 százalékkal növekszik a tavaly 20 millió biztonsági övet előállító vállalat gyártókapacitása.

Egyúttal megteremtik a legújabb fejlesztésű biztonsági övek gyártási feltételeit is. Ilyen termék a nagyfokú védelmet nyújtó elektromos övfeszítővel felszerelt öv, amely balesetközeli helyzetben, az ABS aktivizálódásakor már működésbe lép. A balesetek megelőzésében fokozott jelentőségű a szerepe, gyártását a tervek szerint Sopronkövesd kapja – közölte Jánosa Károly műszaki igazgató.

Az idén 170 millió eurós árbevétellel számol a tavaly 150 millió eurós forgalmat elért Győr- Moson-Sopron megyei vállalat, amely termékeit a legnagyobb európai autógyáraknak, köztük a Volkswagen csoportnak, a Mercedesnek, a Fiatnak, a BMW-nek szállítja.

Jövő év végére befejezik a beruházást, amellyel 30 új munkahelyet teremt a jelenleg 1100 munkatársat foglalkoztató cég.
A sopronkövesdi kft. a svéd Autoliv 100 százalékos leányvállalata. Az autóipari alkatrészgyártással foglalkozó világcég 30 országban nyolcvan gyárat működtet, 38 500 alkalmazottat foglalkoztat. Tavalyi forgalma elérte a 8,2 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik