Belföld

34 fok, fátyolfelhő és elvétve zápor, zivatar

kánikula (kánikula, hőhullám)
kánikula (kánikula, hőhullám)

Tartós, forró augusztusi idő várható, készüljünk fel a kánikulára!

A Brit-szigetek, valamint a Skandináv-félsziget fölött egy-egy ciklon örvénylik, amelynek hatására a felsorolt helyeken és a ciklonokhoz tartozó frontálzóna mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, záporeső. A Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén és az Appennini-félszigeten át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon határozza meg az időjárást.

A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, csak a nappali gomolyfelhő-képződésből alakul ki néhol zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet a felhősebb északnyugati, északi területeken többnyire 17 és 22 fok között változik.

Kontinensünk nagy részén továbbra is meleg van, a hőmérséklet csúcsértéke általában 27 és 34 fok között alakul, sőt a Pireneusi-félszigeten a délutáni órákra többfelé 36, 41 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence fölé többnyire száraz, kissé melegebb levegő áramlik.

Sok napsütésre, gomolyfelhő-képződésre, pénteken főként északon és nyugaton fátyolfelhőkre is számíthatunk. Elvétve zápor, zivatar előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30, 34 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik