Belföld

Tej az anyától, csoda a világtól

A WHO 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Az egyedülálló táplálék ünnepéről Győrben sem feledkeztek meg.

Az anyaság a legszebb dolog a világon, és az ehhez köthető tradíciók is óriási jelentőséggel bírnak egy gyermek fejlődését illetően. Ilyen a szoptatás is. Az anyatej világszerte egymillió gyermek életét menthetné meg éves szinten, ha a baba születésének első órájától egészen hat hónapos koráig kizárólag így jutna tápanyagforráshoz. A tendencia viszont elszomorító, hiszen napjainkban 10 kicsiből maximum 4 kap anyatejet, köszönhetően annak, hogy egyre inkább fellendül a mesterséges bébiételek piaca. A szakemberek szerint a kismamák közül sokan nem látják be, hogy az anyatej egy olyan egyedülálló táplálék, amely mind összetételében, mind pedig mennyiségében a csecsemő változó igényeihez és életritmusához alkalmazkodik. Elősegíti az ideális fejlődést, a növekedést, arról nem is beszélve, hogy különleges bensőséges viszonyt alakít ki szülő és gyermeke között. Ezt a közelséget pedig mérhetetlenül igénylik a csöppségek.

Az anyatej fontosságára a WHO is felhívta a figyelmet, amikor 20 évvel ezelőtt az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánította augusztus 1-jét. Hagyomány, hogy az ünnepről évek óta már Győrben is megemlékeznek, így dr. Schmidt Péter háziorvos rendelőjében is. „Azért tartom fontosnak, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon az anyatej mint éltető táplálék, mert a szoptatás során anya és gyermeke között egy nagyon szoros lelki kapcsolat alakul ki. Nem beszélve arról, hogy a drága tápszerekkel ellentétben ez ingyen van. 3-6 hónapos korig szoktuk ajánlani a szoptatást, de a tapasztalat az, hogy egyre többen akár egyéves korig is anyatejjel etetik gyermeküket” – hangsúlyozta a háziorvos.

Győrben egyébként augusztus 8-án, szerdán emlékeznek meg komolyabban a világnapról, akkor az érdeklődők rendkívüli védőnői tanácsadást is kaphatnak dr. Schmidt Péter rendelőjében, a Radnóti utcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik