Belföld

Szegedre érkezett az elektromos busz

Szeged nagysága és közlekedési hálózata miatt döntött úgy a gyártó, hogy a magyarországi vidéki városok közül ezt a várost választja a jármű tesztelésének egyik helyszínéül.

Az eBUS-12 egy kínai gyártó, a BYD terméke, mely a legkorszerűbb akkumulátoros hajtásnak köszönhetően képes egy feltöltéssel 250 kilométert is megtenni. A jármű végsebessége a 70 km/h-t is eléri. A 12 méter hosszú buszon 16+2 ülőhely és 40 állóhely található.

A villamos hajtású jármű közlekedése során káros anyagot nem bocsát ki, ezért a jövő városi buszközlekedésének ideális eszköze lehet. Rendkívül környezetkímélő, energiahatékonysága is kiváló: az áramot előállító erőművek veszteségét is figyelembe véve fele annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű dízelbusz. Az akkumulátorok feltöltéséhez négy óra szükséges, és hatékony energiafelhasználást áram-visszatápláló fékrendszere is segíti.

A buszt 2012. augusztus 1. és 5. között a Szegedi Közlekedési Kft. teszteli trolibuszvonalain, a tervek szerint munkanapokon az 5-ös, hétvégén a 8-as jelzésű vonalakon. A részletes menetrend az SZKT Kft. honlapján megtalálható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik