Belföld

A kormány biztos a rokkantsági ellátás alkotmányosságában

Alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság, )
Alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság, )

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra reagált, hogy az alapvető jogok biztosa a törvény felülvizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságnál.

A minisztérium „biztos abban”, hogy „az Alkotmánybíróság dr. Szabó Máté alkotmányossági aggályait megalapozatlannak találja majd” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága az MTI-nek eljutatott közleményében. Szabó Máté azért kérte a felülvizsgálatot, mert szerinte a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakítása során nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása folytán sérül az esélyegyenlőség elve.

A minisztériumi közlemény szerint a „európai uniós gyakorlatot vettek alapul” a rokkantsági ellátások új rendszerének megtervezésénél, és a „jogszabályalkotók a legnagyobb körültekintéssel jártak el”. A minisztérium kijelentette: „A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény egyetlen paragrafusa sem sért alkotmányos jogokat.”

Az ombudsmani hivatal korábban közölte: az év első felében csaknem negyven panaszos fordult olyan beadvánnyal a biztoshoz, amelyben a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló, idén január 1-jétől hatályos törvény utólagos vizsgálatának kezdeményezését kérték az Alkotmánybíróságnál. A panaszosok elsősorban a garanciális szabályok gyors, megfelelő felkészülést nem engedő megváltoztatását, az ismételt felülvizsgálatra kötelezést, a korábban megállapított rokkantnyugdíjak helyébe lépő támogatások összegének jelentős csökkentését, továbbá az ellátás mellett végezhető keresőtevékenység kizárását kifogásolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik