Belföld

Családbarát munkahelyek Székesfehérváron

Ösztönözni szeretnék a családbarát munkahelyek kialakítását, illetve az eddigi jó példák bemutatását, ezért pályázatot hirdet a SZÉNA Egyesület.

A SZÉNA Egyesület a Családokért és a Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány közös konzorciumaként megvalósuló „Mindenünk a család” című projekt keretében a családi közösségi kezdeményezéseket, illetve programokat kívánják erősíteni.

Bálesné Elekes Rita, a SZÉNA Egyesület elnöke és szakmai vezetője elmondta: keresik Székesfehérvár családbarát munkahelyeit. Nem a vállalkozások és cégek önértékelése alapján, hanem a munkavállalókat szeretnék megszólítani, tehát közvetlenül tőlük várják a jelöléseket.

Majd hozzátette: Magyarországon jelenleg még mindig nagy gondot okoz a családok életében a munkahely és a család közötti optimális viszonyrendszer kialakítása, a korai gyermeknevelés után a munkaerőpiacra való visszatérés, a munkahelyi és az otthoni feladatok együttes ellátása, illetve az ezek által okozott feszültségek és problémák kezelése. Projektünk által erősíteni szeretnénk a gyermekvállalás és a munkavállalás összeegyeztetésére szolgáló jó példákat.

A korábbi években Székesfehérváron készített kutatásokból kiderült, hogy a lakosok 7 százalékának családjában előfordult már, hogy szerette volna bölcsődébe járatni gyermekét, de nem volt hely, 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudta kire hagyni beteg gyermekét, miközben halaszthatatlan elintéznivalója volt.

Ennél is nagyobb hiányosságok mérhetők az idősellátásban, mert a lakosok 23 százaléka szerint jó lett volna, ha valaki az idős családtagjára időnként figyelt volna, 8 százalékuk azt is átélte már, hogy szerette volna idősek otthonában elhelyezni rokonát, de nem volt szabad férőhely, és 12 százaléknak időnként kellett volna valaki, aki tudja helyettesíteni az ápolót.

A családon belüli feladatmegosztás miatt jellemzően inkább a nők küzdenek ezekkel a problémákkal, a megkérdezett nők 10-15 százaléka a gyermekek elhelyezésével kapcsolatos hiányosságokat már a saját bőrén is érezte, az otthoni vagy intézményi idősellátással kapcsolatos szolgáltatási hiányosságokat pedig 12-27 százalékuk tapasztalta meg.

Életkor szerint jellemzően az ún. „szendvics” generáció, a 35-59 éves korosztály a leginkább érintett, hiszen nekik egyszerre kell két inaktív korosztály (a gyermekeik és a szüleik) ellátásáról gondoskodni, e korosztály 20-25 százaléka szembesült már a szociális ellátórendszer kapacitásbeli és szolgáltatásbeli hiányosságaival.

Róth Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: mindenki számára a legfontosabb a családja és a munkája. A mindennapi életben sokszor nehézségekbe ütközhet összeegyeztetni a kettőt. A cégeknek, vállalkozásoknak igenis be kell építeniük üzletpolitikájukba a családbarát munkahely megteremtését, továbbfejlesztését.

A pályázaton nyertes munkáltató megkapja a „Családbarát munkahely díj”-at, továbbá ingyenes kommunikációs képzésen vehetnek részt a munkavállalói. Azok között a munkavállalók között pedig, akik jelölik munkáltatójukat a pályázatra, egy 3 nap/2 éjszakás siófoki családi pihenést sorsolnak ki, teljes ellátással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik