Belföld

Megmenekülhet Esztergom az összeomlástól

esztergomi bazilika (esztergomi bazilika)
esztergomi bazilika (esztergomi bazilika)

Az adósságban úszó város fizetésképtelenné válását legutóbb szeptemberre jósolták. Talán most mégis mentőövet kap a település.

Kedden a város ismét tárgyalóasztalhoz ül a két hitelező bankkal, a Raiffeisennel és a K&H-val, illetve a Tállai András önkormányzati államtitkár vezette delegációval – írja a Napi Gazdaság. A megbeszélés célja, hogy új reorganizációs tervet dolgozzanak ki az önkormányzat pénzügyi problémáinak orvoslására. A tárgyaláson akár egy új koncepcióval, akár a régi újragondolásával dobhatnak mentőövet a városnak, amelynek fizetésképtelenné válását legutóbb szeptemberre prognosztizálták.

A terv mielőbbi kidolgozását indokolja, hogy egyrészt szeptember 30-ig a városnak egymilliárd forintot kell kifizetnie a két pénzintézetnek, az összesen 4 milliárdos kötelezettség részeként, másrészt ki kell fizetni a negyedévente esedékes 180 millió forintos részletet is. Ősz elejére ígérték azt a 400 millió forintos állami inkasszót is, amely az önkormányzat tavaly decemberben átvett intézményeinek működtetési költségét fedezi.

A város havi működési költsége 120 millió forint, és szeptember közepén ugyan 1,5 milliárd forint adóbevételre számíthat az önkormányzat, az összegből 1,2 milliárd forint iparűzésiadó-tételt azonnal tovább is kell utalni, így októberre ismét a tönk szélére kerülhet Esztergom. Legalábbis ha nem alakítják ki a reorganizáció új kereteit – ismerteti a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik