Belföld

Kapuvár-Bük vonalában építik meg az M9-est

sztráda (sztráda, )
sztráda (sztráda, )

Pozsonytól Zalaegerszegig készül el az észak-déli gyorsforgalmi út.  A nyomvonal már megvan és a befejezés várható időpontja is: 2040.

A közelmúltban alakult meg az Európai Területi Társulás a Balti-tengertől az Adriáig elnevezésű munkacsoport. Ennek célja, hogy fejlesszék a közúti és a vasúti kapcsolatot Svédország és a fiumei kikötő között. Az alapító tagok között van Magyarországról Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke a legújabb nyomvonal tervezetről a nyugatmagyar.hu-nak beszélt.  

– Az M9-es gyorsforgalmi út Pozsonynál lépi át a határt – kezdte az elnök. – Innen Kapuváron át Lövő felé folytatódik és Bükön keresztül éri el az akkora már M86-os gyorsforgalmi utat. Itt kiépül egy nagy csomópont, s az út Szombathelytől Vasvár irányába épül meg Zalaegerszegig. Itt kétfelé ágazik el az út: rácsatlakozik az M7-es autópályára és Szlovénián át a horvátországi fiumei kikötő lesz a végállomás. A másik irány az eredetileg is tervezett M9-es lesz. Szekszárd felé halad, a Duna hídon keresztül az M5-ös autópályán folytatódik Erdély felé. Ennek szerves része lesz majd a Záhony felé tartó gyorsforgalmi út.

Ezen összeurópai útfejlesztés a legnagyobb a kontinensen. A befejezési határidő 2040, a beruházás költségeit pedig uniós támogatásból teremtenék elő.

A fejlesztés további részleteiről itt olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik