Belföld

Villám csapott két focicsapatba

Villámcsapás miatt újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert vasárnap délután a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a fiatalok a zuhogó esőben fociztak, amikor a pálya közepére lecsapott egy villám.

Az Országos Mentőszolgálat egységei Kapuvárról, Sopronból és Csornáról mentek a helyszínre. A két újraélesztett játékost a soproni kórház intenzív osztályára szállították. Rajtuk kívül további 18 embert – 17 játékost és egy fának támaszkodó nézőt – ért a villámcsapás, de ők nincsenek életveszélyes állapotban. Többnyire fejfájásra, zsibbadásra panaszkodtak, a mentők a soproni és a szombathelyi kórházakba viszik őket megfigyelésre – mondta a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt már az ország egész területére riasztást adott ki. Az ország északnyugati csücskét leszámítva mindenhol másodfokú riasztás van érvényben.

A heves zivatarok környezetében az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre, nagyméretű, akár 5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet. Több helyen várható felhőszakadás is, 20-45, de akár 50 milliméternél is több eső eshet.

A sérülteket a soproni kórházban kezelik. Az egyikük életveszélyes állapotban van, a futballistát az intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek – közölte a kórház vezető ügyelete vasárnap este.

Becher Péter elmondta: tizenöt fiatalt – játékosokat és bírót – szállítottak a soproni kórházba az agyagosszergényi focipályáról. Megfigyelésüket követően tizenkét érintettet már hazaengedtek. Ők elsősorban a történtek miatti ijedelem okán kértek orvosi ellátást. Nyolc beteget megfigyelésre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályára szállítottak – közölte Oláh Attila professzor, orvos- igazgató.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben falunap keretében barátságos mérkőzést játszott a helyi labdarugó csapat a Vas megyei Szergény együttesével. Távolinak tűnt még a vihar, amikor hirtelen lecsapott a villám a pálya közepére – számolt be a történtekről Szabó Alfonz polgármester. Elmondása szerint a villámcsapás négy-öt embert “vitt le” a földre, egyiküknek a lábszárvédője is elégett.

A polgármester úgy tudja, hogy Sopronon és Győrön kívül Szombathelyre is szállítottak sérülteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik