Belföld

” Valami bűzlik Dániában”- zárt a Thealter fesztivál

A szervezők szerint hibátlan összjáték és a korra való gyors reagálás jellemezte az idei szegedi független színházi találkozót.

Bár az utolsó nap adatai még nem ismertek, nagyjából háromezer embert mozgatott meg az idei szegedi nemzetközi színházi találkozó, mely a tavalyi évhez képest a jegyeladások alapján megduplázta a nézők számát – sorolta a számokat a fesztivál zárásakor a Szeged24-nek a Magyarországi Alternatív Színházi Közösség (MASZK) alelnöke. Martinkovics Katalin szerint mindez annak is köszönhető, hogy a fesztivál jegyárai a töredékébe kerültek egy átlagos színházi előadás árának, épp azért, hogy a legszélesebb rétegekhez eljussanak a produkciók.

A MASZK elnöke, a fesztivál művészeti vezetője a Szeged24-nek azt mondta: “valami bűzlik Dániában”, miután mind a hazai, mind a külföldi előadások nagy része “erősen” a szabadság problémakörét feszegette, azt, hogy “mit engedélyez nekünk a mai kor.” Balog József szerint ennek az a tanulsága, hogy a nem “szórakoztató-ipari” független színházak azonnal tudnak reagálni a korra, a bennünket körülvevő világra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: idén a MASZK a Független Előadó-művészeti Szövetséggel (FESZ) közösen szervezte a fesztivált. A MASZK és a FESZ elnöke is azt hangsúlyozta fesztiválzáró beszédében, hogy “együtt erősebbnek bizonyultak,” ezért a jövőben is folytatni kell ezt az együttműködést. A FESZ elnöke, Csató Katalin szerint már csak azért is, hogy ne legyen “belterjes” a fesztivál.

Az idei találkozó egyik újdonsága volt az a pályázat, melyet néhány jellegzetes szegedi helyszínre írtak ki. A zsűri döntésének alapján a versenyt a kaposvári k2 Színház “Azt a csöndet nem tudjuk eljátszani” című produkciója nyerte, melyet kimondottan a szegedi egyetem Auditórium Maximumának – ahol régen a legendás Paál István-féle Egyetemi Színpad működött – helyszínére készítettek. Csató Katalin azt is elmondta: ezzel a k2 lehetőséget kapott arra, hogy más egyetemeken is játszani tudják az előadást.

Szemerey Samu építész szerint a pályázat azt is megmutatta, hogy a színház nyelvén is meg lehet tudni, hogyan működik egy város, amely egyre fontosabb, hogy megértsük a környezetünket. Balog József még azt tette hozzá: az alkotók, a találkozó dolgozói és a nézők ” hibátlan összjátéka” jellemezte az idei független színházi seregszemlét.

A fesztivált az Andaxínház performance bemutatója és a Bitef Teatar (Szerbia) & Grad Teatar (Montenegro): Isteni színjáték című különleges látványvilágú, táncszínházi produkciója zárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik