Belföld

Új fizetős parkolók mint forgalomszabályozók Győrben

Nádorvárosra, a belvárosra és Révfalura is kiterjedt a fizetőparkoló-hálózat Győrben. Az új kihelyezett jegyautomaták napenergiával működnek.

A települések fejlődésük során egy szűk városmagból kiindulva kifelé terjeszkednek. Mivel a városok belső területei a legrégibb építésűek, a szűk utcák nehezen tudják kiszolgálni a folyamatosan fejlődő motorizáció következtében egyre nagyobb mértékű parkolási igényeket. Napjainkban a belvárossal közvetlenül szomszédos városrészekben, Révfalu és Nádorváros érintett utcáiban nagy mértékben növekedett az indokolatlanul várakozó gépkocsik száma, sokszor akadályozva a forgalmat, vagy lehetetlenné téve a lakók járműveinek elhelyezését. A szűkösen rendelkezésre álló parkolóhelyeknek elsősorban a helyben lakók érdekeit kell kiszolgálniuk. E cél biztosításra került bevezetésre az érintett területeken a fizetőparkolás mint forgalom szabályozási eszköz – tájékoztatja közleményében a lakosokat a Győr-Szol Zrt.

2011 folyamán a belvárosban és a határos városrészekben telítettségi vizsgálatok folytak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a parkolóhelyek foglaltsága jelentősen meghaladja a 70 százalékot, ami törvényi feltétele a fizető-parkolóhellyé való alakításnak. 2012. július 1-től a belvárosban, Révfaluban és Nádorvárosban új területek kerültek bevonásra a fizetőparkoló-hálózatba.

A fizetőparkoló-területek kiterjesztésével a jegykiadó automaták száma 81-ről 104 darabra emelkedett. Az új területek lefedéséhez három korábbi automatát áthelyeztek és 23 darab új készüléket állítottak üzembe. Az új automaták korszerű napelemek segítségével nyerik a működéshez szükséges energiát, így összesen már 27 automata használ megújuló, zöld energiát.

A fizetőparkoló-hálózatba bevont parkolóhelyek száma 2057-ről 2702-re emelkedett. Összehasonlításul: a 80 ezer lakosú Szombathelyen 2800, a 61 ezer lakosú Sopronban több mint 3000, a 158 ezer lakosú Pécsen 4100, míg a 113 ezer lakosú Kecskeméten közel 6000 darab közterületi parkolóhely használatáért kell díjat fizetni – írja a Győr-Szol Zrt.

A fizetőparkoló-hálózatba bevont utcaszakaszok listája és a bérletvásárlásról további információk a szolgáltató honlapján találhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik