Belföld

Tombolt a vihar: többen megsérültek az ítéletidőben

vihar (vihar, )
vihar (vihar, )

A vasárnapi vihar miatt országszerte több mint 400 riasztást kaptak a tűzoltók; többen meg is sérültek. A szél ágakat tört le és fákat döntött ki.

A viharos erejű szél okozott problémát, csaknem 300 esetben fakidőlés, illetve leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat, kiemelt területnek számított a főváros és Pest megye.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté elmondta: Budapesten és környékén csaknem 100 esethez riasztották őket. A legtöbb esetben leszakadt faágak okoztak problémát, sok autó megrongálódott, és számos épület tetejét bontotta meg a vihar. A XI. kerületben például több magas épület tetejének nagyobb darabjai hullottak a földre, az Egér úton több villanyoszlop is az úttestre dőlt. Solymáron pedig egy 20 méteres fa zárta el az úttestet.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn közölte: arról számolt be, hogy országszerte több mint 50 épületkárról érkezett jelentés, ebből 25 Zalaszentgrótról. A közutakon 40 esetben okozott problémát a viharos időjárás, a vasúti közlekedésben öt helyszínen teljes pályán, kettőn pedig egy vágányon szünetelt a forgalom. Több helyen még a hajnali órákban is dolgoztak a tűzoltók – tette hozzá.

Hét személyi sérülésről érkezett jelentés. Két autóra fa dőlt, az egyikben egy, a másikban két ember sérült meg. A Váci Világi Vigalom rendezvényen négyen sérültek meg.

Vasárnap délután villám csapott le egy Győr-Moson-Sopron megyei focipályára, ahol újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. Az egyik játékos életveszélyben van, őt a soproni kórház intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek, tizenkét érintettet már hazaengedtek – közölte Becher Péter, a kórház vezető ügyeletese.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzésében Nógrád, Bács-Kiskun és Pest megyére valamint a főváros területére felhőszakadások, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyére pedig a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt egyaránt elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken hétfőn is előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos széllökések, illetve jégeső kísér, az intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A Balaton középső és keleti medencéjénél másodfokú, a nyugati medencéjénél valamint a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn nyugaton néhol, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között várható. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik