Belföld

Villámlás, égzengés – Heves zivatarok jönnek vasárnap is

villámlás (villám)
villámlás (villám)

Vasárnap még országszerte várhatók heves zivatarok, a jövő héten már kevesebb csapadékra és több napsütésre, de nagyjából 5 fokkal hűvösebb időre lehet számítani.

Török László, az OMSZ munkatársa elmondta: a főváros térségét már elhagyta a zivatarzóna. Jelenleg az ország egyes északi területein vannak heves zivatarok.

A meteorológus hozzátette: a délelőtt folyamán a legtöbb helyen kisüt majd a nap, a déli óráktól viszont újra megjelennek a gomolyfelhők, és először a Dunántúlon és északon, majd estétől a délkeleti országrészben várhatók záporok, illetve zivatarok.
A Balaton nyugati medencéjénél, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méteres távolságon belül közlekedhetnek. A Balaton Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzésében az ország valamennyi megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt. Néhol jégesőre, illetve az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre is számítani kell. Emellett – Tolna, Vas és Veszprém megye kivételével – a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék is hullhat.

Ugyanakkor Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megye kivételével az összes megyében a várható hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérsékletek – az említett megyék kivételével – országszerte 25 Celsius-fok felett alakulhatnak. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Török László azt mondta: még az éjszakai órákban is több felé lehetnek heves zivatarok, hétfőn már inkább csak keleten várható csapadék, és a jövő hét folyamán már kevésbé lesz jellemző a zivataros idő. Többször kisüt majd a nap, de elszórtan lehetnek záporok. Váltogatják egymást a felhős és napos időszakok. Ezzel együtt némi lehűlés várható, a vasárnapra előre jelzett 34 Celsius-fokos legmagasabb hőmérséklethez képest a jövő hét első napjaiban nagyjából 5 fokkal enyhébb időre számíthatunk – tette hozzá a meteorológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik