Belföld

Queen és rockmágia a vízen

Bohém rapszódia Győrben (Bohém rapszódia Győrben)
Bohém rapszódia Győrben (Bohém rapszódia Győrben)

A magyar zenei élet kiemelkedő képviselőinek tolmácsolásában megelevenedett Freddie Mercury szelleme Győrben. A Víziszínpadon mindenkit elsodort a rockmágia.

Van egy együttes és egy név a zenei kultúrában, amelyet sohasem feled a művészvilág. A Queen-t és Freddie Mercury-t hallva ez a kijelentése megcáfolhatatlan, hiszen valamiért minden generáció kötődik, a majd négy oktávnyi terjedelmű hanggal megáldott énekeshez és bandájához. Miklós Tibor rendezőnek is sokat jelent a zenekar, ezért néhány évvel ezelőtt úgy döntött, egy fantasztikus emlékkoncerttel járja be az országot, hogy a Queen rajongók megismerjék az ikon életét, és az együttes megalakulásának történetét. A kétszer 50 perces előadás ugyanis erről szól, egy zenei memento, a slágerek hullámhosszán.

Miklós Tibort egy külföldi produkció motiválta, de ahogy ő fogalmaz, az kissé butácskának bizonyult, így ő maga egy teljesen más megközelítésből vázolta a Queen legendát. A korán elhunyt, extravagáns énekest minden számban más-más hazai sztár kelti életre a darabban, és a zenei betétek egy-egy jelentős állomást idéznek fel, Freddie és az együttes egymásra találásától, a csúcsra jutáson át, egészen a tragikus halálig.

A magyar változatot olyan neves művészek színesítik, mint például Tóth Gabi, Varga Miklós, Serbán Attila, Szomor György vagy éppen Puskás Peti. Peti a vasárnapi, győri előadás előtt a Győr24-nek elárulta, nagyon nagy kihívás Mercury-t énekelni, hiszen olyan skálán tudott játszani a hangszálaival, és olyan mértékben, ahogy és amennyire csak akart. Ezért az egykori Megasztár is rengeteget jár énektanárhoz, még a fellépések közben is. Puskás Peti hozzátette, Freddie Mercury-ról – mint a magyarok többségének általában – elsőként a kultikussá vált, Tavaszi szél, vizet áraszt dallam jut eszébe, amelyet mindig meghallgat, így idézve fel a királynői krónikát, és az indiai származású brit zenész jelenét, jövőjét, és múltját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik