Belföld

Csodaműhely harminckét négyzetméteren: kalocsai minták a biciklin

Csodaműhely (Csodaműhely)
Csodaműhely (Csodaműhely)

Sipos Tünde Melinda egy fehérvári garzonlakásban él, ahol a világ elől eldugva egy lélegzetelállító manufaktúrát alakított ki magának.

Tünde Székesfehérváron él fiával és két kis kedvencükkel, egy néhány éve hitelre megvásárolt apró garzonlakásban, mely számára egyben műhely, műterem is, ahol fantasztikus dolgokat alkot.

A válság miatt három éve munkanélkülire kényszerült, így még nehezebb helyzetbe került, mivel a lakáshitel és a szolgáltatók kifizetése, illetve a napi megélhetésük is hatalmas gondot jelent számukra. A dunaújvárosi születésű lány Herenden tanulta ki a porcelánfestés minden csínját-bínját. Munkát sajnos azóta sem talált, de ez idő alatt sem tétlenkedett, porcelánfestő szakmáját nagyobb felületre váltotta, és férfi osztálytársait megelőzve osztályelsőként végzett szobafestő-mázolóként.

Mindennapjait azóta is az álláskeresés mellett a kézműves termékek készítésével tölti. Kis manufaktúrájában gyöngyöt fűz, rajzol, hímez, és fest mindenre, amit csak el tudunk képzelni. Gyöngyékszerek (fülbevalók, nyakláncok, karkötők, medálok stb.), bőrből készült karkötők, festmények, mandalaképek, grafikák, festett üvegek és minden egyéb kézzel készített apróság megtalálható nála.

De leginkább népi motívumaink felkutatásával és megörökítésével foglalkozik. A kalocsai minták szerelmese. “Kalocsai hímzésből az első nagyobb munkám a gyerkőcömnek a takarója volt, még születése előtt elkezdtem és a kórházban fejeztem be” – mondta el mosolyogva Tünde. Farmerján és cipőjén is kalocsai minták. Mind-mind egyedi és kézzel készült, megismételhetetlen, még egy ugyanilyen garantáltan nem jön szembe az emberrel.

A legutóbbi grandiózus projektje: a saját biciklijének a feldíszítése volt. Ezek a minták manapság reneszánszukat élik, és már külföldön is kezdik felfedezni gyönyörű népi motívumainkat. Igazi hungarikum. Gondoljunk csak a Forma 1-es pilótákra, akik tavaly – egy elsöprő fölénnyel megnyert szavazás után – autentikus kalocsai mintákkal ékesített kezeslábasba bújtak.

Tünde művei és termékei itt megtalálhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik