Belföld

Tarlós újra átnevez

Budapest önkormányzata a közterületek után a Duna-parti komplexumot, a CET-et is átnevezné, és új funkciókkal is ellátná a „szellembálnát".

A CET épületében tartott, pénteki sajtótájékoztatón Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, azért gondolkodnak a név megváltoztatásán, mert újra akarják gondolni a projektet, és olyan funkciókat akarnak találni az épületnek, amelyek méltók a főváros egyik legszebb Duna-parti telkén álló létesítményhez.

„A CET a Central European Time (közép-európai idő) rövidítése, de az épület nem Közép-Európáról, hanem Budapestről, a Dunáról és Magyarországról szól” – nyilatkozta Bagdy Gábor, hozzátéve: a főváros ennek figyelembevételével keres új kulturális, gasztronómiai és közösségi tartalmat.

A városvezető szerint „elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahonnan nincs többé visszatérés, vége a rémtörténetnek, és a Demszky-évad súlyos öröksége” hosszú csatározások után végre új fejezetet nyithat. Bagdy bízik abban, hogy mostantól „a józan ész felülkerekedik majd az őrült indulatokon”.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

10 milliárdos projekt

Mint arról korábban beszámoltunk, a főváros szerdán vette birtokba a Duna-parti CET-épületegyüttest, miután az önkormányzat képviselői és a kivitelező konzorcium jegyzőkönyvben rögzítette megállapodási szándékát.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: a generálkivitelező WHB Kft. a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének megfelelően szerda délután lehetővé tette, hogy a főváros birtokba vegye az épületet. Ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy az önkormányzat mihamarabb megnyissa az intézményt a látogatók előtt.

A főpolgármester-helyettes elmondta, az elkövetkezendő egy hónapban műszakilag és kereskedelmileg is átvilágítják az épületet, illetve a projektet, így a jelenlegi építési és egyéb hibákat ki tudják javítani. Erről és a belsőépítészeti helyreállításokról a tervező holland Kas Oosterhuisszal is egyeztetni fognak – tett hozzá.

Arról, hogy mikor nyithat meg az épület az érdeklődők előtt, Bagdy Gábor azt mondta, az egy hónapos átvizsgálás után tudnak konkrét menetrendet készíteni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legelső feladatuk a használatbavételi engedély megszerzése és a közterületek átadása lesz, így az épület parkolóit használatba tudják venni az autósok, valamint a területen húzódó kerékpárutat is mihamarabb át szeretnék adni.

Bagdy jelezte továbbá, hogy a kifizetetlen alvállalkozók is pénzhez juthatnak, és a beruházó Porto Investmenttel is meg kívánnak állapodni. Számításai szerint a korábbi szerződés szerinti 32 milliárd helyett „mindössze” körülbelül 10 milliárd forintjába kerül majd a fővárosnak a CET.

Úgy tudni, az épület mostani becslések alapján legkorábban 2013 első negyedévében nyithatja meg kapuit.

Állóháború

A főváros vezetése 2011 januárjában kezdte vizsgálni a beruházással kapcsolatos szerződéseket azzal, hogy azok nem feltétlenül előnyösek a főváros számára. A fő kifogás a határidő be nem tartása volt, és a tervező kifogásolta a beruházás minőségét is.

A késedelem miatt a főváros lehívta a 3,9 milliós bankgarancia teljes összegét, miután a Porto Investment nem fizette meg a késedelmi kötbért, mert szerintük vis maior esetek hátráltatták a befejezést. Ezek után a beruházó 2011. augusztus 31-én felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket a CET beruházója által felmondott szerződésből származó kárigény per útján való érvényesítéséhez.

Tarlós elintézte

A Porto Investment a Fővárosi Ítélőtábla június 19-én meghozott döntésére reagálva – miszerint a beruházó 15 napon belül adja át a Fővárosi Önkormányzatnak a központot, valamint, hogy Budapest jogszerűen hívta le a csaknem 4 millió eurós bankgaranciát – azt írta: a döntésnek jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához. A meghozott döntéssel azonban újra “azt a gyanút támasztja alá” a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban. Hozzátették, hogy a felek továbbra sem számoltak el egymással, így másfél éve nem fizetik ki az alvállalkozókat. A cég közleményében arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja felül az előterjesztést.

Tarlós István hangsúlyozta, nem a főváros miatt nem jutottak pénzhez az alvállalkozók, mivel őket nem a fővárosnak kell kifizetni. Ez a jogilag és pénzügyileg tisztázatlan helyzet következménye – tette hozzá.

A Porto Investment az eredeti szerződés szerint 32 milliárd forintot kapott volna 25 év alatt, de ezt a szerződést a cég felmondta. Véleményük szerint félmilliárd és 1,3 milliárd forint közötti összeget kell még az épületre költeni.

A Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres, bálnára hasonlító létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll. Tavaly a szolgáltató kikapcsolta az áramot, így a fűtést biztosító hőszivattyús fűtési rendszer sem működik. A bálna üvegtábláinak az illesztéseinél alkalmazott tömítőanyagokat megviselte a hideg, így eresztenek, az épületbe szivárog a víz.

Építészeti nívódíjat nyert

Már két díjat is nyert a több mint egy éve üresen álló épület. A hazánkban nyilvános közintézményben máig egyedül itt alkalmazott hőszivattyús rendszerért kapott 2010-ben Építőipari Mesterdíjat a WHB Építő konzorcium. (A hőszivattyús rendszer a geotermikus energiát hasznosítja az épület hűtésében és fűtésében. Ez amellett, hogy környezetbarát, még olcsó is.)

Idén pedig a legrangosabb hazai kitüntetést, az Építőipari Nívódíjat nyerte el a CET kivitelezője. Az indoklás szerint az épület belsőépítészeti munkáinak kivételesen magas szakmai színvonala volt a díj odaítélésének oka. A CET megépítése előtt Magyarországon még soha nem alkalmaztak tölgyfa padlóburkolatot nyilvános vagy közintézményben. Az ÉVOSZ szerint elismerést érdemelt az épület a színvonalas dizájnszaniterek és az egyedi világítási megoldások miatt, és az is, ahogy az eredeti műemléki környezetben álló épületek belsőépítészeti értékeit kiemelték, és megőrizték az épület belső különlegességeit.

Londoni tér és közösségi élményhely

A CET a tervek szerint Budapest jelképe, a 21. század kulturális tere lenne, hasonló a londoni Covent Gardenhez. „Azt akarjuk, hogy a városlakók, a fogyasztók kreativitására is épülő közösségi élményhely legyen. Olyan legyen a CET, mint egy nagyváros forgalmas sétálóutcája, ahol egymást érik az éttermek, a kávéházak, az utcai mutatványosok, az élő szobrok, az utcazenészek. Ahol jelen van a köztéri művészet, és az utcaképhez tartoznak a galériák, a dizájnboltok, és ezen a sétálóutcán még egy nagy koncertterem is található, ahová betérhetünk egy jó színházi estére vagy egy koncertre” – olvasható Kőrösi Orsolya, a létesítmény kulturális igazgatója nyilatkozatában a CET blogján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik