Belföld

Regionális együttműködési megállapodás a mentőszolgálattal

A Veszprém, a Fejér és a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Régiója együttműködési megállapodást kötött csütörtökön Veszprémben.

A katasztrófavédelmi igazgatóság tanácstermében aláírt dokumentum elsődleges célja a szervezetek munkájának, célkitűzéseinek közös segítése, a közrend és közbiztonság javítása a rendelkezésre álló erők, eszközök hatékony alkalmazása érdekében.

A megállapodást Németh Tamás tű. ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Czomba Péter tű. ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Magosi Lajos tű. alezredes a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Régiójának orvos-igazgatója írta alá.

Az együttműködés elsődleges célja a katasztrófavédelmemről és a hozzá kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott feladatok eredményes végrehajtása, illetve egymás munkájának, célkitűzéseinek közös segítése, a közrend és közbiztonság javítása a rendelkezésre álló erők, eszközök hatékony alkalmazása érdekében.

Természetesen a szervezetek eddig is jól tudtak együtt dolgozni, azonban a lakosságot, a környezetet veszélyeztető természeti és civilizációs katasztrófák megelőzésében, valamint azok károsító hatásai elleni védekezés során jelentkező feladatok hatékonyságának fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy szervezetten, előre tervezett módon nyújtsanak egymásnak segítséget nem csak a bekövetkezett baleseteknél, hanem az oktatás, képzés vagy gyakorlatok alakalmával is.

Az ünnepélyes együttműködési megállapodás aláírását követően egy bemutató gyakorlatra került sor, amely jól szimulálta a szervezetek közötti közös kárhelyszíni – legyen szó közúti balesetről, vagy személyek magasból mentéséről – feladatok gyors, hatékony megoldásának mozzanatit.

A találkozó szintén jó alkalmat biztosított arra, hogy a mentőszolgálat részéről felajánlott és átadásra került speciális hordágy kipróbálásra kerüljön. A gyakorlaton magasból mentő gépjármű segítségével sérült személyt kellett megfelelő elsősegélyben részesíteni, majd biztonságos módon a várakozó mentőhöz juttatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik