Belföld

Nekiment az ombudsman Hoffmannék művének

iskola (iskola)
iskola (iskola)

Az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény miatt Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, azt kérve, hogy indítványa elbírálásáig a testület függessze fel a jogszabály szeptembertől hatályos rendelkezéseit.

A törvény rendelkezéseivel kapcsolatban súlyos alkotmányossági aggályok merülnek fel, a védendő helyzetben lévő gyermekek, tanulók jogainak védelme pedig haladéktalan ombudsmani intézkedést alapoz meg. Egyebek között ezt írta Szabó Máté júliusi 19-i állásfoglalásában, amit a Pedagógusok Szakszervezete juttatott el a távirati irodának.

A biztos a jogszabály több pontjának megsemmisítését kezdeményezi, így azét a passzusét, amely előírja, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább négy órában óvodai foglalkozáson vegyen részt. Ez ugyanis Szabó Máté szerint korlátozza a szülő nevelés megválasztásához fűződő alapjogát. Nagyon sokan vannak ugyanis, akik nem kívánják gyermeküket kicsi korában óvodába járatni.

Kifogásolja azt is, hogy nincs semmilyen törvényi garancia arra, hogy az állam az átvett intézményekben biztosítani fogja az eddigi szakmai és tárgyi feltételeket.

Szabó Máté kitért arra is, hogy a törvény számos kormány- és miniszteri rendelet megalkotását írja elő, de erre még nem került sor, miközben szeptember 1-jétől már alkalmazni kellene azokat. Így az oktatás és nevelés rendszerének tanév közbeni átalakítása úgy hárítja át a pedagógusokra, szülőkre, és gyermekeikre “a strukturális átalakításokból eredő hátrányok viselésének kockázatát”, hogy arra nem tudnak kellő időben felkészülni, és ez az alaptörvényt sérti.

Az ombudsman összegzése szerint a gyermekek védelemhez, művelődéshez és oktatáshoz való joga, valamint a szülőnek a gyermeke nevelése megválasztásához fűződő joga és a jogbiztonság védelme érdekében szükséges, hogy indítványa elbírálásáig az Alkotmánybíróság a szeptember 1-jétől hatályos törvényi rendelkezéseket felfüggessze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik