Belföld

Az Operaház már tagadja Tokody kitiltását

tokody ilona (tokody ilona)
tokody ilona (tokody ilona)

Állítják, a művésznőt senki sem tiltotta ki az Operaházból.

„Tokody Ilonát senki sem tiltotta ki az Operaházból, továbbra is van és marad érvényes belépőkártyája, mint minden örökös tagnak. A művésznő a napokban is járt az intézményben. Tokody Ilonával nem Rockenbauer Zoltán készült interjút készíteni” – áll az Operaház sajtóosztályának a közleményében.

Mint írták, Tokody Ilonának az Operaház a havi fizetését és az örökös tagok járandóságát továbbra is folyósítja, és készül a jövő áprilisban esedékes Mesterművész-díj – és az ezzel együtt járó élethosszig tartó havi járandóság – átadásának ünnepségére.

Az Operaház továbbra is várja Tokody Ilona aláírását a megbeszélt Verdi-mesterkurzus szerződésére – olvasható a közleményben, amely meglepő, mert korábban a sajtóosztály a kitiltásról írta azt, hogy a vezetés „továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy védve a Ház érdekét, eldöntse: az intézmény területén kik, miért forgathatnak, végezhetnek sajtótevékenységet”. A Blikk szerint Ókovács azzal indokolta döntését, hogy a világhírű művésznőhöz kapcsolódó sajtómegjelenések valótlanságot is tartalmaztak, s ez hátrányosan befolyásolta az Operaház megítélését.

Tokody Ilona „vezetői hibának” nevezte, hogy egy örökös tagot kitiltanak az operaházból. Szerinte ez pont „olyan, mintha egy miniszterelnöknek megtiltanák, hogy a parlamentben nyilatkozzon”. Szerinte az a nemzetellenes, ha megtiltják, hogy egy örökös taggal a házban felvegyenek egy nemzeti műsort.

Kiáll a szakma Tokody Ilona mellett

A Magyar Operaénekesek Egyesületének elnöke, Rácz István és Maros Gábor szerint Ókovács Szilveszter kormánybiztos túllépte azt a bizonyos határt, amikor megtiltotta, hogy a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésszel az operaházban forgassanak. Rácz szerint ez a kultúra ellen való lépés, míg Maros úgy véli, „most már valakinek lépnie kell”, és „Ókovács nem érdemli meg, hogy belépjen az operaházba”.

A mostani ügy előzménye, hogy Ókovács az évadzárón kisebb tapsot, néhány rosszalló huhogást zsebelt be, Tokody Ilona viszont hatalmas tapsot kapott. Az Operaház örökös tagja a jelenlegi miniszter és a társulat előtt mondta el véleményét az utóbbi időben bekövetezett változásokról. A kormánybiztos már akkor sem díjazta alakítását. A világhírű operaénekesről a kormánybiztosnak az jutott eszébe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi.Szerinte félbe is szakíthatta volna a világhírű énekesnőt, de nem tette. Akkor azt mondta: önmagát minősíti, aki ilyet tesz, „ilyesmit egyszerűen nem lehet csinálni, nemcsak az ország egyik nagy presztízsű intézményében, de sehol máshol sem.”

Tokody Ilona Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Annak idején a Magyar Operaénekesek Egyesülete (amelynek Tokody alelnöke) élesen bírálta az operaház új vezetőit, köztük a kormánybiztost, aki szerintük manipulatívan nyilatkozott arról, hogy a közalkalmazott énekesek nyolcvan százaléka nyugellátásra jogosult. Az egyesület korábban felhívta Ókovács figyelmét arra is, hogy tartózkodjon a művészek lejáratására irányuló nyilatkozatoktól, különben bírósághoz fordul.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik