Belföld

Mosonmagyaróvár expolgármestere: „Nincs takargatnivalóm”

„Nyugodt vagyok, nincs takargatnivalóm" – közölte Mosonmagyaróvár korábbi polgármestere, Szabó Miklós csütörtökön az MTI-vel, arra reagálva, hogy a város jelenlegi vezetője feljelentést tett ellene és a korábbi jegyző ellen a számviteli rend megsértése és hanyag kezelés gyanúja miatt.

A helyi képviselők négy héttel ezelőtt, június 28-án döntöttek úgy – tizenkét támogató és egy ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett –, hogy felkérik Nagy István (Fidesz-KDNP) polgármestert: „a személyes felelőség megállapítása érdekében” 30 napon belül tegyen feljelentést Szabó Miklós korábbi városvezető és Orbán Géza jegyző ellen.

Nagy István csütörtökön az MTI-nek elmondta: a heteken belül avatandó Futura Science Center több szerződése miatt fordult beadvánnyal a megyei rendőr-főkapitánysághoz. A dokumentumokat ugyanis úgy írta alá Szabó Miklós akkori polgármester és Orbán Géza jegyző, hogy ehhez előzetesen nem kérték ki a képviselő-testület jóváhagyását.

A polgármester közlése szerint – mivel nem tudtak ezekről a megállapodásokról – most mintegy százmillió forintot kellene kifizetnie a városnak, holott ezt a tételt nem tervezték be az idei büdzsébe. Emellett az sem világos, hogy a szerződés szabálytalan megkötése miatt miként fizethetik ki a pénzt – tette hozzá.

Az eseti bizottság jelentésében az olvasható: hét, a Futura tudományos-turisztikai létesítménnyel kapcsolatos szerződést vizsgáltak, és ezek mindegyike kihatással volt a város többéves költségvetésére. Márpedig az akkor hatályos rendelkezések szerint ezeket a képviselő-testület elé kellett volna vinnie a városvezetőnek, azok pedig nem szerepeltek az önkormányzat költség-előirányzataiban. Kifogásolták emellett, hogy hat szerződésen szabálytalanul – neve, tisztsége megjelölése nélkül – szerepel a jegyző kézjegye. Álláspontjuk szerint két szerződés esetében megállapítható a közbeszerzési szabályok tudatos megsértése, s amiatt vélelmezhetően kár érte az önkormányzatot.

Szabó Miklós korábbi polgármester az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: nem a kifogásolt szerződésben foglalt pályázati sikerdíj jogos voltát vagy annak mértékét kifogásolta a képviselő-testület. Megjegyezte: szerinte a két éve hivatalba lépett városvezetésnek nem a múltat kellene bolygatnia, hanem a jövőbe kellene tekintenie.

Korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szoros pályázati határidők miatt nem volt módja a testület elé terjeszteni a kifogásolt megbízási szerződéseket, amelyekkel szerinte nem érte kár a várost, hiszen a bevont pályázati pluszforrásokból díjazták a közreműködő céget. Megjegyezte: mivel sávosan állapították meg a díjazást, az sem volt világos, milyen összeget kellene jóváhagyatnia a képviselőkkel, akik most sem a juttatás mértékét kifogásolták.

Szabó Miklós 2010 februárjában lépett ki az MDF-ből, majd az év őszén a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület színeiben alulmaradt a polgármester-választáson, de a  kompenzációs listán képviselői mandátumot nyert el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik