Belföld

Ma is lehetnek felhőszakadások

Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadásszerű esőzések, emiatt az összes megyére kiadta az első- vagy másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelző figyelmeztetés szerint a várható felhőszakadások miatt hat megyében – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – van érvényben másodfokú figyelmeztetés. E szerint ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. Szintén rövid idő alatt az összes többi megyében és a fővárosban is leeshet több mint 25-30 milliméter csapadék, így ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Balaton nyugati és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méterre közlekedhetnek. Néhol jégesőre, egy-egy helyen viharos, óránkénti 60 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet. Az esti óráktól fokozatosan megszűnnek a zivatarok – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt mondta: kedden elsősorban a heves zivatarokat kísérő viharos széllökések okoztak károkat, zömében fakidőlések, kisebb-nagyobb épületkárok miatt volt több munkájuk a tűzoltóknak. Ekkor a legtöbb hívást a Balaton környékéről, Somogy, Veszprém és Zala megyéből kapták. Szerdán a riasztások száma nem volt kiemelkedően sok, rendkívüli esemény nem történt – tette hozzá a helyettes szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik