Belföld

A szívatós bírságolás ellen az ombudsman

Azt igazán nem kellene megbüntetni, aki azért parkol tilosban, mert életveszélyesen megsérült lányát viszi kórházba – véli Szabó Máté.

Az alapjogi biztoshoz fordult egy autós, aki súlyos mérgezéssel vitte kórházba kislányát, és a szükséghelyzetben tilosban hagyta az autóját. A rendőrség 30 ezer forintra bírságolta, majd fellebbezését elutasították. Szabó Máté állásfoglalásában megállapította, hogy az élethez és az egészséghez való jog előbbre való, mint a bírság gyors behajtásához, a minél egyszerűbb eljáráshoz fűződő állami érdek.

Az alapvető jogok biztosa ezért azt javasolta a szaktárca vezetőjének, hogy kezdeményezze a közigazgatási bírságot kiszabó eljárás módosítását. A hatóságnak szűk körben, meghatározott orvosi dokumentációk és igazolások alapján, egészségügyi szükséghelyzetekben legyen lehetősége, hogy méltányosságból elengedje vagy mérsékelje a büntetést.

Ellopott tábla, dupla bírság egy szabálysértésért

Más, kevésbé súlyos hátterű ügyek érintettjei is az alapvető jogok biztosához fordultak segítségért. Az egyik panaszos a lakása közelében, a járdán, olyan helyen parkolt, ahol azt közlekedési tábla engedélyezte. Csakhogy a táblát időközben ellopták, őt pedig megbírságolták. Az autós fényképpel igazolta, hogy korábban ott volt a tábla, ám érveit a rendőrség nem vette figyelembe, majd fellebbezését is elutasították.

Egy órán belül egymás után két rendőr is járt arra, mindkettő megbüntette ugyanazt a szabálytalanul várakozó autóst, akitől ezért kétszer is követelték a 30 000 Ft közigazgatási bírságot. Az egyik büntetést befizette, a másikat viszont nem, és arra hivatkozott, hogy egyazon helyen és időben kétszer bírságolták. A rendőrség ebben az esetben is fenntartotta a követelést, és csak az ombudsmani vizsgálat hatására változtatta meg a véleményét.

Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, intézkedjen, hogy az eljáró hatóságok az elsőfokú határozatok ellen benyújtott jogorvoslati kérelmeket ne automatikusan, hanem minden esetben azok tartalma szerint, érdemben bírálják el.

Kiskapuk nélkül

Miután a szaktárca hivatalosan is megkapja az ombudsman állásfoglalását és javaslatait, kiértékeli azokat, illetve az érintett tárcákkal, hatóságokkal közösen megvizsgálja, hogy az egészségügyi szükséghelyzetekben kiszabott közigazgatási bírságok méltányos kezelésére van-e lehetőség anélkül, hogy az “kiskapukat nyitna a visszaélések előtt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik