Belföld

A beruházás ideje alatt nem kell fizetni

A módosított közterület-használati rendelet a belvárosi üzleteket érinti.

Székesfehérvár közgyűlése legutóbbi ülésén módosította a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében önkormányzati beruházások ideje alatt a Székesfehérvár belvárosában lévő üzleteknek, vendéglátó-ipari egységeknek nem kell fizetniük a kitelepüléseik kapcsán elfoglalt közterületek használatáért. A részleteket Mészáros Attila tanácsnok ismertette.

A közterületen zajló önkormányzati beruházások –  jelen esetben a Fő utca felújításával járó építkezések – zavarják a belvárosi boltok, vendéglők, kávézók kitelepüléseit. A zaj és a por akadályozza az áruk, termékek bemutatását, illetve a vendéglátó-ipari egységek teraszai sem működhetnek zavartalanul. Különböző fórumokon felmerült annak igénye, hogy Székesfehérvár Önkormányzata valamilyen mértékben vegye figyelembe a korlátozó hatásokat. Mészáros Attila tanácsnok elmondta: az utóbbi évek egyik legjelentősebb városi beruházása a Fő utca rekonstrukciója, ami szükségszerűen kellemetlenségeket is okoz.  Székesfehérvár Önkormányzata akkor jár el helyesen, ha a belvárosi vállalkozók szempontjait éppúgy szem előtt tartja, mint a felújítás fontosságát. A közgyűlés legutóbbi ülésén meghozott döntésének értelmében a beruházások okozta korlátozások ideje alatt eltekintenek a közterület-használati díj beszedésétől, ami áfatartalom nélkül 600, illetve 650 forintos kiadást jelent négyzetméterenként havonta.

A használatba vett közterületek nagysága 5 és 160 négyzetméter között változik. A rendeletmódosítás a történelmi belvárosban összesen 27, azon belül közvetlenül a Fő utcán 12 üzletet, vendéglátó-ipari egységet érint. A változás 2012. augusztus 1-jén lép hatályba és 2013. augusztus 31-ig érvényes, a folyamatban lévő ügyekre és a már kiadott közterület-használati engedélyekre is vonatkozik. Mészáros Attila hozzátette: „Bízom abban, hogy a módosított rendelet a közterület-használók megelégedését szolgálja. A várhatóan jövőre elkészülő Fő utca bizonyára feledteti majd a kellemetlenségeket, és a vállalkozások ismét örömmel veszik birtokba a megújult közterületeket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik