Belföld

A beruházás ideje alatt nem kell fizetni

Buthy Lilla

2012. 07. 26. 15:00

A módosított közterület-használati rendelet a belvárosi üzleteket érinti.

Székesfehérvár közgyűlése legutóbbi ülésén módosította a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében önkormányzati beruházások ideje alatt a Székesfehérvár belvárosában lévő üzleteknek, vendéglátó-ipari egységeknek nem kell fizetniük a kitelepüléseik kapcsán elfoglalt közterületek használatáért. A részleteket Mészáros Attila tanácsnok ismertette.

A közterületen zajló önkormányzati beruházások –  jelen esetben a Fő utca felújításával járó építkezések – zavarják a belvárosi boltok, vendéglők, kávézók kitelepüléseit. A zaj és a por akadályozza az áruk, termékek bemutatását, illetve a vendéglátó-ipari egységek teraszai sem működhetnek zavartalanul. Különböző fórumokon felmerült annak igénye, hogy Székesfehérvár Önkormányzata valamilyen mértékben vegye figyelembe a korlátozó hatásokat. Mészáros Attila tanácsnok elmondta: az utóbbi évek egyik legjelentősebb városi beruházása a Fő utca rekonstrukciója, ami szükségszerűen kellemetlenségeket is okoz.  Székesfehérvár Önkormányzata akkor jár el helyesen, ha a belvárosi vállalkozók szempontjait éppúgy szem előtt tartja, mint a felújítás fontosságát. A közgyűlés legutóbbi ülésén meghozott döntésének értelmében a beruházások okozta korlátozások ideje alatt eltekintenek a közterület-használati díj beszedésétől, ami áfatartalom nélkül 600, illetve 650 forintos kiadást jelent négyzetméterenként havonta.

A használatba vett közterületek nagysága 5 és 160 négyzetméter között változik. A rendeletmódosítás a történelmi belvárosban összesen 27, azon belül közvetlenül a Fő utcán 12 üzletet, vendéglátó-ipari egységet érint. A változás 2012. augusztus 1-jén lép hatályba és 2013. augusztus 31-ig érvényes, a folyamatban lévő ügyekre és a már kiadott közterület-használati engedélyekre is vonatkozik. Mészáros Attila hozzátette: „Bízom abban, hogy a módosított rendelet a közterület-használók megelégedését szolgálja. A várhatóan jövőre elkészülő Fő utca bizonyára feledteti majd a kellemetlenségeket, és a vállalkozások ismét örömmel veszik birtokba a megújult közterületeket.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.