Belföld
Hodmezovasarhely-varoshaza (Hódmezővásárhely városháza)

A román megszállás áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

24.hu
24.hu

2012. 07. 25. 08:40

Az 1919-es román megszállás civil áldozatai előtt tisztelegnek szerda este a Hódmezővásárhely határában emelt emlékműnél.

Hódmezővásárhely határában 1919-ben román katonák 56 ártatlan – többségében vásárhelyi – polgárt gyilkoltak meg. A román egységek a francia megszállók távozása után, április végén érkeztek a városba.

1919. július 25. reggelén a magát rendőrparancsnoknak kiadó, magyar származású román hadnagy, Berényi László felhozatta a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába.

A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő, Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság áldozatainak mintegy fele harminc év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt, földműves, iparos volt.
A történészeknek 47 – többségében hódmezővásárhelyi – férfit sikerült azonosítaniuk, de az áldozatok között akadtak mártélyiak is.

Szerda este a kivégzések helyszínén állított emlékműnél tartanak megemlékezést a  hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében. A résztvevők egy része közösen, kerékpárral érkezik az egykori Nagy Dezső-féle tanyához, a menet 17 órakor a Szent István-templom elől indul

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.