Belföld

A román megszállás áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Hodmezovasarhely-varoshaza (Hódmezővásárhely városháza)
Hodmezovasarhely-varoshaza (Hódmezővásárhely városháza)

Az 1919-es román megszállás civil áldozatai előtt tisztelegnek szerda este a Hódmezővásárhely határában emelt emlékműnél.

Hódmezővásárhely határában 1919-ben román katonák 56 ártatlan – többségében vásárhelyi – polgárt gyilkoltak meg. A román egységek a francia megszállók távozása után, április végén érkeztek a városba.

1919. július 25. reggelén a magát rendőrparancsnoknak kiadó, magyar származású román hadnagy, Berényi László felhozatta a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába.

A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő, Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság áldozatainak mintegy fele harminc év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt, földműves, iparos volt.
A történészeknek 47 – többségében hódmezővásárhelyi – férfit sikerült azonosítaniuk, de az áldozatok között akadtak mártélyiak is.

Szerda este a kivégzések helyszínén állított emlékműnél tartanak megemlékezést a  hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében. A résztvevők egy része közösen, kerékpárral érkezik az egykori Nagy Dezső-féle tanyához, a menet 17 órakor a Szent István-templom elől indul

Ajánlott videó

Olvasói sztorik