Belföld

Út-mutató: 35 hajléktalan kap lakhatási támogatást

Nyertes TÁMOP-os pályázatról tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Kríziskezelő Központban, melynek keretében több mint 67 millió forintos pályázatot nyertek el.

Az “Út-mutató” program célja a Székesfehérvár utcáin, közterületein élő emberek társadalmi integrációjának elősegítése foglalkoztathatóságuk fejlesztésével, foglalkoztatási esélyeik növelésével, önálló életvitelük erősítésével.

Zsabka Attila a Kríziskezelő Központ vezetője elmondta: 2012. július elsejével vette kezdetét a program. Az első szakasz nyilvánvalóan az előkészítésé és a tájékoztatásé. Fel kell mérni a projektben részt vevő személyek mentális állapotát illetve pályaorientációs felmérés is kezdetét veszi majd. Szeptembertől huszonhét utcai és nyolc átmeneti szállón élő embert helyezünk el albérletben, munkásszállón, lakókonténerben. A lakókonténerbe rossz egészségügyi állapotban levő férfiakat fogunk elhelyezni. Nekik fontos a folyamatos intézményi kontroll. Az ittasság nem lesz kizáró tényező, toleráljuk és megpróbálunk segíteni. A fő, hogy motiváltak legyenek.

Majd hozzátette: másfél évig adhatjuk az utcán élő hét párnak a negyvenezer forintos lakhatási támogatást. Őket az utcáról albérletbe vagy munkásszállóba, apartmanszerű ellátáshoz, normális életkörülményekhez tudjuk juttatni. Az elvárás az, hogy működjenek együtt velünk és ott éljék az életüket. Ezzel együtt jár jogi tanácsadás, pszichológus, konfliktuskezelő tréning és az alkoholproblémákban is próbálunk segítő kezet nyújtani. Cél, hogy jobb életkörülmények között szocializálódjanak, jobban érezzék magukat az emberibb környezetben. A programban résztvevőknek folyamatosan álláskeresési információs iroda, számítógépterem, munkaügyi tanácsadás, addiktológus áll rendelkezésükre.

Ősz végére tervezzük, hogy tizenhat főnek napi négy órás mentális állapotjavító és tanulást segítő tréninget tartunk. Öt embernek pedig átvállaljuk egy OKJ képzés vagy a munkaügyi központ képzéseinek díját. A szabadidős támogatás keretében, kétszer minden programban részt vevő embernek lehetősége lesz velünk kirándulni teljes ellátással (busz, étkezés, belépődíjak) illetve sport- és színházbérleteket is vásárolunk.

Ez nekünk is kihívás, a kollégáinknak is és a szállón lakóknak is fel kell készülni az új helyzetre, nekik érzékenyítő tréninget fogunk tartani. Négy másik intézménnyel, melyek szintén elnyerték a pályázatot, szakmai műhelyeket szervezünk majd és tapasztalatot cserélünk- mondta Zsabka Attila intézményvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik