Belföld

Önkormányzati segítség a lakossági szennyvízcsatorna-beruházáshoz

Újra megnyíló támogatás magánszemélyeknek.

A szociális ellátórendszer ésszerű újjáépítése folyik egy, az elmúlt év áprilisában meghozott önkormányzati rendeletnek köszönhetően. A Székesfehérvári Közgyűlés legutóbbi ülésén módosította a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, az átmeneti segélyről, a lakhatási és az intézményi étkezési térítési díj támogatásáról szóló rendeletét. A változásnak köszönhetően ismét igényelhető lakossági támogatás a szennyvízcsatorna beruházás terheinek csökkentésére – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, amelyet Mészáros Attila tanácsnok és Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője tartott.

Az indokolatlan igénybevételi párhuzamosság tudatos csökkentése, valamint a célzottság és a normatív pontosság érdekében módosította a szociális-, család- és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet a képviselőtestület. Mindez a célok gyakorlati érvényre juttatását szolgálja a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, az átmeneti segély, valamint az intézményi étkezési térítési díj támogatása ellátások tekintetében is – mondta Kincses Zsolt Dávid főosztályvezető, aki ismertette a változásokat.

2012. augusztus elsejétől nem részesülhet rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban az, aki kap rendszeres kedvezményt. A rendszeres juttatásban részesülőknek az önkormányzat pénzbeli támogatást folyósít évente két alkalommal, iskolakezdés előtt augusztusban, illetve közvetlenül az iskolakezdés után novemberben. A pénzbeli támogatás esetenkénti összege 5800 forint az idei évben. Ezen kívül normatív kedvezményként a tankönyvek is ingyen állnak rendelkezésre.

A lakbértámogatást azok vehetik igénybe, akik szociális alapon bérlik a lakást az önkormányzattól. Ebben az esetben a bérleti díj a piaci alapú lakbér tíz százalékkal csökkentett összege. Ezek túl a lakás bérlője normatív lakásfenntartási támogatásra, illetve adósságkezelési szolgáltatásra is jogosult. Ám, ha ezeket igénybe veszi, átmeneti segélyt már nem igényelhet az augusztusban életbe lépő új rendelet szerint – hívta fel a figyelmet Kincses Zsolt Dávid.

A szennyvízberuházás komoly terheket ró a lakosságra. Ezen kíván enyhíteni a fehérvári önkormányzat – hangsúlyozta Mészáros Attila. A tanácsnok elmondta: a lakossági fórumokon és a képviselőkön keresztül sokan jelezték ezt a problémát, így a város mindenképpen fontosnak érezte, hogy lépéseket tegyen az ügyben. Az önkormányzat képviselőtestülete a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti. A szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat. A rendelet módosításával olyan lakosoknak segít önkormányzatunk, akik szociális helyzetük, vagy jövedelmi viszonyuk miatt nehezen vállalják a beruházással járó lakossági költségeket – tette hozzá a tanácsnok.

Kincses Zsolt Dávid főosztályvezető hozzátette, a fenti támogatásokkal kapcsolatban bizalommal fordulhatnak a székesfehérváriak a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájának munkatársaihoz a Kossuth utca 4. szám alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik