Belföld

Felvételi: Jönnek a ponthatárok!

felvételi ponthatár (felvételi, ponthatár, egyetemista)
felvételi ponthatár (felvételi, ponthatár, egyetemista)

Több mint 110 ezer felvételiző várja az idei ponthatárokat; ma este végre kiderül: kit vettek fel és hova?

A jelentkezők nyolcvan százaléka állami ösztöndíjas helyre pályázott, 82.661-en nappali tagozatos képzést jelöltek meg a februári jelentkezés során. Levelező szakon a felvételizők 23 százaléka tanulna, a legkevésbé népszerű idén is az esti munkarend és a távoktatás volt – számolt be erről az eduline.hu.

Gépészmérnök, mérnök informatikus, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi gazdálkodás voltak idén a legnépszerűbb alapszakok.

A ponthatárokat minden évben bonyolult algoritmus határozza meg; tizenöt éve ugyanaz a rendszer dönt a jelentkezők sorsáról. Az algoritmus – a felvételi összpontszám alapján – intézményenként és szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket, majd a legjobb teljesítményű, vagyis legmagasabb pontszámú felvételizőtől kiindulva sorolja be őket az első helyen megjelölt egyetemre, főiskolára és képzésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodási és menedzsment, valamint nemzetközi tanulmányok alapképzésén húzták tavaly a legmagasabb ponthatárt, idén azonban valószínűleg az államilag finanszírozott jogászképzéshez kell majd a legjobb tanulmányi és érettségi eredmény, a túljelentkezés ugyanis közel huszonegyszeres.

A legfrissebb információkat és a ponthatárokat este 20 óra után itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik