Belföld

Heves zivatarok közelegnek

eső (eső, napsütés, )
eső (eső, napsütés, )

Több térségre másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. De még így is 28-30 fokos csúcs vár ránk szerdán.

Főként Zalában és Vasban készülhetnek heves zivatarokra, viharos szélre, jégesőre, ezért itt a narancssárga, vagyis a másodfokú riasztás érvényes – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatójából.

Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye teljes területére, valamint Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye több térségére elsőfokú riasztást adott ki az OMSZ. A Balatonnál és a Velencei-tónál másod-, a Tisza-tónál elsőfokú viharjelzés

Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámok valószínűek, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méterre távolodhatnak el.

Szerda éjfélig a Dunántúlon, a déli és középső megyékben átlagban 20 milliméter feletti csapadék várható, de helyenként a heves zápor következtében akár 50-60 millimétert meghaladó eső is lezúdulhat rövid idő alatt. Északkeleten is lehet felhőszakadás, főként éjjel és szerdán, de ott ennek kisebb a valószínűsége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország valamennyi megyéjére kiadott első- vagy másodfokú figyelmeztetést a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. Éjszaka 15, 20 fok között alakul a hőmérséklet, szerdán napközben 22, 28 fok között várható. A Tiszántúlon lehet ennél néhány fokkal melegebb.

Péntekig marad a csapadékos, fülledt idő, a hétvégére aztán visszatér az igazi nyár, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel. Mindez azonban várhatóan nem tart sokáig, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint jövő hétfőn hidegfront éri el az országot.

Ha zászlócskákra és színes ábrákra is van ideje, itt talál elképesztően részletes előrejelzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik