Belföld

Vizsgálat a SOTE-n a fideszes képviselő fia diplomája miatt

diploma (diploma, )
diploma (diploma, )

A Semmelweis Egyetem rektora belső vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy tényleg szabálytalanul kapott –e diplomát egy fideszes képviselő fia, valamint két másik hallgató.

Dr. Szél Ágoston rektor azután rendelt el belső vizsgálatot, hogy a hvg.hu megírta: egy sportügyekben illetékes kormánypárti parlamenti képviselő fia, valamint egy szobatársa úgy vehették át testnevelő-edző szakos diplomájukat, hogy a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott ahhoz, hogy államvizsgázhassanak. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között ért célba, ám ő mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsgája.

A vizsgálatról szóló közleményében Dr. Szél Ágoston tudatta, hogy a hvg.hu írásában említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott, ennek ellenére,  cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel elrendelte a belső vizsgálatot, amelynek eredményéről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A hvg.hu információi szerint az ügy miatt ismeretlenek feljelentést tettek a BRFK-n befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával. Az internetes oldal szerint “a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet”.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek cáfolta az írásban foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. A fideszes képviselő szerint “etikátlan, gusztustalan, hogy politikai célokra akarják felhasználni a fiát”. A politikus sérelmezte azt is, hogy leírták a fia nevét a cikkben – amit később monogramra módosítottak -, ez ugyanis szerinte ellenkezik az ártatlanság vélelmével.

Kifogásolta továbbá, hogy tudomása szerint a szerző egy hallgatót vagy szülőt sem kérdezett meg arról, hogyan alakultak valójában az érintettek tanulmányai, megvédték-e a diplomájukat. “Ezzel a cikkel meg lettek bélyegezve ezek a gyerekek. Ki kér tőlük bocsánatot, amikor ki fog majd derülni, hogy jogosan kapták meg a diplomájukat, mert megdolgoztak érte?” – tette fel a kérdést Lasztovicza Jenő. A politikus ügyvédekkel tekinti át, milyen jogi lépések tehetők az ügyben, mert szerinte nem lehet szó nélkül hagyni, hogy “fiatal gyermekeket akarnak meghurcolni, akik még túl is teljesítették az előírt penzumot”.
A hvg.hu csak azután reagál, hogy az országgyűlési képviselő dönt az esetleges jogi lépésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik