Belföld

Több mint 65 ezren várnak műtétre

korhaz(2)(960x640)(2).jpg (kórház, )
korhaz(2)(960x640)(2).jpg (kórház, )

Már harminc, nem sürgős orvosi beavatkozásra kell rövidebb-hosszabb ideig várni Magyarországon - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesítéséből.

Az oep.hu oldalon közzétett adatok szerint továbbra is a gerincstabilizáló műtétekre, a térd- és a csípőprotézis-beültetésre kell a legtöbbet várni. Az előbbire átlagosan 669 napot, míg az utóbbiakra majdnem három, illetve csaknem két évet – adta hírül a vg.hu.

A sor azonban nem ezeknél a beavatkozásoknál a leghosszabb: szürkehályog-műtétre már több mint 26 ezer beteget jegyeztek elő. Nyitott szívműtétet az országban csak két helyen, az Országos Kardiológiai Intézetben és a Debreceni Tudományegyetemen végeznek, így nem véletlen, hogy erre 208 nap az átlagos várakozási idő.

A szívkoszorúér-szűkületnél alkalmazott úgynevezett stentek beültetése is lassan halad: ha nem sürgős a beavatkozás most átlagosan 98 napot kell várnia rá a már előjegyzett 4 ezer betegnek. A leggyorsabban egyébként a kézsebészeti operációkat végzik el, ezeknél mindössze 14 nap az átlagos várakozási idő. Általában elmondható, hogy a pénzhiány miatt a drága vagy nagyszámú beteg számára szükséges beavatkozásokra a kórházak nem tudnak azonnali vagy legalábbis rövid időn belüli ellátást biztosítani minden páciensnek.

Azok, akiket már felvettek valamilyen várólistára, az úgynevezett esetazonosítójuk megadásával megtudhatják az oldalon, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra. Azoknak is tájékoztatást nyújtanak, akiknek valamelyik várólistára kell feliratkozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik