Belföld

Mégsem törlik el az eva-t és a Start-kártya is marad

Bihari Ádám
Bihari Ádám

2012. 07. 23. 17:57

Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, sőt a Start-kártya is. Lesz, aki még a szociális hozzájárulási adóból is lecsippenthet.

Korábban a témában:

Noha a munkahelyvédelmi akcióterv tartalmaz olyan elemeket, amelyek egy része az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) szemben kínál egyes adózók számára kedvezőbb alternatívát, nincs szó ennek az adónemnek a megszüntetéséről – közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az államháztartás júniusi mérlegének publikálását követő online tájékoztatón.

A Start-kártya megszüntetéséről sincs szó – jelezte a helyettes államtitkár, megtoldva a választ azzal, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv egyes részei (kisvállalkozói adó, járulékkedvezmények) hasonló ösztönző elemeket tartalmaznak, mint az eva vagy a Start-kártya. Sőt egy sokkal szélesebb kedvezményezetti körről van szó, akik esetében a korábbi feltételektől és adminisztrációs terhektől mentesen, nagyobb mértékben csökken a szociális hozzájárulási adó.

Egy másik kérdésre válaszolva Banai Péter Benő közölte: a végtörlesztéssel kapcsolatos veszteségek egy részét a bankok leírhatják bankadójukból, ennek fejében állampapírokat vesznek át. Eddig 76,1 milliárd forint összegben vettek át idén ősszel lejáró állampapírt a pénzintézetek a nevezett jogcímen.

A helyettes államtitkár véleménye szerint a 2012. évi költségvetésben a kockázatok kivédésére szereplő 320 milliárd forintos tartalék elegendő ahhoz, hogy a GDP-arányosan 2,5 százalékban meghatározott hiánycél biztonságosan tartható legyen.

A devizatörlesztéshez szükséges forrásokat is forintkibocsátások fedezték az év eddigi részében – felelte Banai Péter Benő az MTI-nek arra a kérdésére, hogy forintból vagy devizából törlesztették-e a július 12-én lejárt 45 milliárd jenes devizakötvényt. Hozzátette azt is, hogy a 2012. évi eredeti finanszírozási tervnek megfelelően az idén továbbra is tervez devizakötvény-kibocsátást a kormány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.