Belföld

Labort adományoztak a Szegedi Tudományegyetemnek

szte (szegedi tudományegyetem, )
szte (szegedi tudományegyetem, )

Világszínvonalú polietilén-labort ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.

A berendezések átadásáról hétfőn, ünnepélyes keretek közt írtak alá szerződést a felek. Az eseményen Szabó Gábor rektor elmondta: az ajándék a fontos stratégiai célok elérése sorába illik, hiszen az ipari kapcsolatok az utóbbi időben kiemelt helyre kerültek az egyetem életében.

Azt kívánom, hogy a cég és az egyetem számára is ez a lépés csak egy közbülső mozzanat legyen, és a kapcsolat fejlődjön tovább” – fogalmazott a rektor, hozzátéve, világjelenség, hogy a cégek stratégiai kutatásaikat kiviszik az egyetemekre, ugyanis a cégek a kutatás-fejlesztés eredményeit akarják hasznosítani, nem pedig terhelni magukat a fejlesztésekkel.

Csiba Péter, a GDF Suez vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a csoport már 2003 óta szorosan együttműködik a szegedi egyetemmel. Azért döntöttek a több tízmillió forintot érő labor átadásáról, mert társadalmi felelősségvállalásuk fontos része az innováció, a tudományos kutatás, a jövő generáció iránti elkötelezettség.

Erdőhelyi András, az SZTE fizikai, kémiai és anyagtudományi tanszékének vezetője azt mondta: a laborral lehetőség nyílik a polietilén műanyagok élettartamának, szilárdságának vizsgálatára, műanyagok anyagszerkezeti és viselkedési tulajdonságainak megismerésére.

Az átadott eszközöket az SZTE több tanszéke használja majd. Nagyobbik részével az előbbi tanszék, kisebb részével a kísérleti fizikai, valamint az alkalmazott és környezeti kémiai tanszék dolgozik majd tudományos kutatómunkája során.
A világ vezető energiaipari vállalatainak egyikeként a GDF SUEZ tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és az elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik