Belföld

Forráskivonás ellenére is jó év az Apáczain

Eredményesen zárta az elmúlt tanévet a győri Apáczai Kar. 3600 hallgató tanult az intézményben, ebből 1060 tett záróvizsgát eredményesen.

A felsőoktatásban érzékelhető forráskivonások ellenére sikeresnek mondhatjuk a mögöttünk álló 2011/12-es tanévet” – így kezdte beszélgetésünket dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja. „A felvett diákok száma, éppen a megszorítások miatt lényegesen csökkent az elmúlt évekhez képest, így most 3600 tanuló végezte tanulmányait intézményünkben. 1900 tanuló nappali szakon, míg 1700 diák levelező képzésen teljesítette a kar elvárásait. Ebből 1060-an tettek záróvizsgát és kaptak diplomát, csak nyáron 750-en. Karunkon már mesterszintű oklevelet is átnyújthatunk, idén 60 ilyen fokozatú okmány talált gazdára” – hangsúlyozta az egyetem statisztikáját a dékán.

Dr. Cseh Sándor a Győr24-nek azt is elárulta, hogy azért elégedetlenségre is van okuk, mégpedig a nyelvvizsgákat illetően. A már említett 750 nyári vizsgázó közül ugyanis 250-en csak tanúsítványt vehettek át, hiszen nem feleltek meg a nyelvi követelményeknek. „Bízom benne, hogy ezen majd lehet némileg javítani, erre lehet megoldás a 2016-tól tervezett törvénymódosítás, vagyis, hogy a felsőoktatási intézményekbe is már csak olyan tanuló nyerhet felvételt, aki rendelkezik legalább középfokú nyelvvizsgával” – tette hozzá az Apáczai Kar vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik