Belföld

A “Lófaránál” izgulhatnak a felvételizők

Az idén először várják PONT Ott Partira Szegeden is a felsőoktatási pontszámokra várókat kedden délután 4 órától késő estig.

Az idén július 24-én este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor dől el, hogy a csaknem 110 ezer jelentkező diák bekerült-e a rendes eljárásban valamelyik egyetemre, főiskolára.

Együtt izgulhatnak a felvételizők

A PONT Ott Partit már hatodik éve rendezik meg Budapesten a felvételiző hallgatóknak. Idén először Szegeden is összegyűlnek a felvételi ponthatárok kihirdetését váró leendő hallgatók, július 24-én 16-tól 22 óráig a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar fő épülete és a Reök palota előtti téren.

A felvételizők együtt várhatják a ponthatár-húzást, és addig is együtt izgulhatnak, ismerkedhetnek egymással és a Szegedi Tudományegyetemmel. Az ingyenes rendezvényen tájékoztató előadások, nyereményjátékok, színdarabok, koncertek követik majd egymást. A ponthatárok adatai este 8-kor jelennek meg a kivetítőn.

Az idei évben változás, hogy az elérhető felvételi pontszám 480-ról 500-ra módosul, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható – írja az eduline.hu. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.

A legnépszerűbbek a műszaki szakok

Az idén mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82 ezer 661-en jelentkeztek nappali tagozatra. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen.

Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13 ezer 950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11 ezer 421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.

Az eseményt webkamerán is követhetik az érdeklődők amennyiben nem tudnak kimenni a helyszínre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik