Belföld

Mégsem Pintért váltja Lázár

pintér Sándor (pintér sándor)
pintér Sándor (pintér sándor)

Lázár János mégsem veszi át az összes polgári titkosszolgálat felügyeletét.

A Magyar Közlöny július 19-ei számából az derült ki, hogy a jövőben – külön jogszabályban foglaltak szerint – a kormányfő államtitkára útján irányítja az Információs Hivatalt, illetve Lázár János gondoskodik a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő szabályok, a kormány, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé terjesztendő a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő jelentések előkészítéséről.

A szaktárca szerkesztőségünkkel tudatta, hogy a 162/2012-es kormányrendelet „kizárólag a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt (IH) érinti. A külföldön tevékenykedő szervezetet a jövőben a Miniszterelnök a Miniszterelnökséget vezető államtitkáron keresztül irányítja és látja el törvényességi felügyeletét”, de a belföldön tevékenykedő polgári titkosszolgálatoknak (Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzetbiztonsági Hivatal) az irányítását és a törvényességi felügyeletét egy 2010-es rendelet alapján továbbra is Pintér Sándor látja el.

A félreértést az okozta, hogy a Magyar Közlönyben megjelent szöveg ennél általánosabb, úgy fogalmaz, hogy a „miniszterelnök az Információs Hivatal és a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő feladatait (…)” a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján látja el”, vagyis a szöveg nem tett különbséget a külföldi és belföldi polgári titkosszolgálatok között. Pintér Sándor egyébként korábban maga is szerette volna átvenni az Információs Hivatal irányítását a külügyminisztertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik