Belföld

Bándy-ügy: ad-e kokit a rasszistáknak Orbán?

A fiatal pszichológust hétfőn temetik. A kormányfő hétfőn roma vezetőkkel folytatja konzultációsorozatát.

A megbeszélésen Farkas Flórián, az ORÖ elnöke, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga József országgyűlési képviselő és az ORÖ vezető tisztségviselői vesznek részt. A felek áttekintik a kormány és a roma önkormányzat 2011 májusában kötött együttműködési megállapodásában foglaltak teljesítését, valamint rögzítik a következő két év közös feladatait is.

A Bándy-ügy kapcsán újra előtérbe került a cigánygyűlölet, de a kormányszóvivő korábban azt mondta: szerinte nincs romaellenes hangulat. Giró-Szász András megítélése szerint csak egy párt, a Jobbik korbácsolja fel az indulatokat, Orbán Viktor pedig azért nem szólal meg, mert most éppen nem ülésezik a parlament. A kormányszóvivő kijelentése azért meglepő, mert a parlamenti szünet dacára több párt és politikus is megszólalt, miután Bándy Kata megölése után felerősödtek a rasszista hangok.

A Jobbik támogatja például azt a megmozdulást, amelyet a gyászoló család kifejezett kérése ellenére hétfőn a „cigánybűnözés” ellen és a halálbüntetés visszaállításáért tartanak Pécsett. A belügyminiszter által a közszolgálat halottjának nyilvánított rendőrségi pszichológus temetésének napjára időzített akció célja éppen ellentétes azzal a budapesti virrasztással, amelynek szervezői – a fiatal pszichológusra emlékezve – elítélték a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel.

Örkény Antal szociológus a téma kapcsán lapunknak azt mondta, hogy Magyarországon “évek óta elszabadult a pokol. Bármikor bárki cigányozhat, a cigányokat, mint etnikai csoportot bűnözőknek tekintheti. Ez egy tragikus folyamat, ami úgy tűnik, megállíthatatlan”. A szakember szerint az állam képtelen ezeket a kérdéseket kellő erővel és a jogbiztonság elve alapján rendezni. Sőt, épp a pártok engedték szabadjára az indulatalapú politizálást. A gyűlöletbeszéd az elmúlt 10 évben teljesen áthatja a politikát, és világos, hogy ennek a legerősebb forrása az előítélet és a rasszizmus – tette hozzá Örkény Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik