Belföld

Turisztikai központ a lébényi templomban

Megújult külsővel és közelében a régi barokk plébániaépületből kialakított turisztikai központtal fogadja a lébényi román kori monostortemplom a zarándokokat, akik nyolcnapos zarándoklatot követően emlékeznek meg Szent Jakabról, a műemléktemplom védőszentjéről július 25-én.

A száz zarándok Budapestről indult el gyalog, két csoportban. Ez a létszám azonban folyamatosan bővül az útközben csatlakozókkal – mondta a szervező Szent Jakab Baráti Kör elnöke.

Dukát Csilla szerint a mintegy 200 kilométert hét megállóval teszik meg, éjszakánként iskolai tornatermekben, illetve kollégiumokban szállnak meg.

A magyarországi Szent Jakab út végpontján, Lébényben ünnepi misével, koncertekkel, kiállítással fogadják őket – mondta Kovács Gábor polgármester. Ezen túl tájékoztatást kapnak a Szent Jakab plébániatemplom történetről, amely Magyarország középkori építészetének egyik legjelentősebb emléke. A becses műemlék tetőszerkezetét nemrégiben helyreállították, málló kődíszeit restaurálták döntően európai uniós pályázati forrásból magyar állami társfinanszírozással.

A templombelső mennyezete viszont megújításra vár – mondta Gőgh Tibor plébános. Egyelőre felállványozták, deszkából álmennyezetet építettek, így a téglaboltozatból kipergő vakolat arra hullik rá védelmet nyújtva a híveknek és a templom látogatóinak.

A Szent Jakab út magyar szakasza Lébénytől három napi járásra csatlakozik az osztrák szakaszhoz. Ezt az utat negyven-ötven zarándok a Jakab-napi megemlékezést követően megteszi – közölte Dukát Csilla.

A világörökség részét képező El Camino (az út) néven ismertté vált mintegy 800 kilométeres zarándokút egy francia kisvárosból indul, és a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába vezet el, amelynek katedrálisa Szent Jakab apostol földi maradványait őrzi. Ehhez az úthoz ma már több európai országból kiinduló út kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik