Belföld

Ess eső ess! Hétvégén is?

Szombaton az északnyugati, északi országrészben többnyire erősen felhős idő, ismétlődő eső, zápor várható.

A szárazföld déli területei fölött nagyrészt anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő a jellemző. Az említett tájakon a délutáni órákra általában 28, 36 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget középső és déli vidékein 37, 42 fokot is mérnek.

Ugyanakkor Észak-Európa felett nagykiterjedésű ciklon örvénylik. Emiatt Skandináviában, a Balti-államok térségében, valamint Közép-Európa északi felén gyakran erősen felhős az ég, szórványosan fordul elő eső, zápor, helyenként zivatarok is kialakulnak. A csúcshőmérséklet jobbára 13, 22 fok között változik, de északon néhol 8, 12 fok is előfordul. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását a fenti ciklon hullámzó frontrendszere alakítja.

Estétől északon és nyugaton egyre több helyen fordul elő zápor, zivatar. Szombaton az északnyugati, északi országrészben többnyire erősen felhős idő, ismétlődő eső, zápor várható. Ezzel szemben délen, délkeleten eleinte túlnyomóan derült lesz az ég, majd délutántól ott is megnövekszik a felhőzet, és sokfelé kell számítani záporra, zivatarra. Az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton északon, északnyugaton általában 18, 24, másutt 25, 33 fok között várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik