lazar-janos(960x640)(1).jpg (lázár jános)
Belföld

Orbán Lázárra cserélte Pintért

Az államtitkár felel a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint a jövőben Orbán Viktor – külön jogszabályban foglaltak szerint – irányítja az Információs Hivatalt. A miniszterelnök az Információs Hivatal és a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő feladatait „a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján látja el.”

A titkosszolgálatok felügyelete eddig a Belügyminisztériumban közvetlenül a tárcát vezető Pintér Sándornak volt alárendelve (Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok), de a cserét régóta lebegtették, mivel a kormányban állítólag komoly vita volt az átszervezés körül.

Pintér Sándor több csatát is vesztett a Fidesz nemzetbiztonsági szakpolitikusaival szemben. Nem tudta megvalósítani, hogy külön titkosszolgálatként létrejöjjön a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ és az a terve is kudarcot vallott, hogy a külügyminiszter helyett ő felügyelje az Információs Hivatalt, amely most viszont Lázár irányítása alá került.

Ennek megfelelően mostantól Lázár János gondoskodik a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő szabályok, a kormány, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé terjesztendő a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő jelentések előkészítéséről. Orbán Viktor felkérésére államtitkára válaszol a parlamentben a polgári hírszerzési tevékenység irányításával összefüggő interpellációkra, kérdésekre, azonnali kérdésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!