Belföld

Katasztrófasújtott övezetté nyilváníttatnák az országot

malacok (sertés, )
malacok (sertés, )

A MOSZ szerint mintegy 200 milliárd forintnyi kár keletkezett a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) azt kéri, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetté az országot a Vidékfejlesztési Minisztérium – írja a Világgazdaság. A szervezet felhívja a figyelmet: az elmúlt hetek perzselő hősége és az azt megelőző szárazság országosan rendkívüli helyzetet idézett elő a mezőgazdaságban, egyes térségekben és ágazatokban azonban még ennél is válságosabb, katasztrófa sújtotta helyzet alakult ki.

Van olyan körzet, ahol a búza fele megsemmisült, míg az országos kukoricatermés harmada veszett oda. Az állattenyésztésben hasonlóan drámai a helyzet – figyelmeztet a MOSZ. A hőség hatására több százezer baromfi pusztult el, országos szinten napi 1 millió literrel csökkent a tejtermelés és hízók ezrei hullottak el.

A MOSZ összességében mintegy 200 milliárd forintra becsüli az eddigi kárt. Úgy látják azonban, az állattenyésztők a takarmányok drasztikus áremelkedése miatt további jelentős, ma még megbecsülhetetlen nagyságú veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni, ami hatással lehet az élelmiszerek árára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik